A pünkösdi lélek

Egyszer esik, máskor tűz a nap, a szél nemcsak felüdít, néha vihart is hoz. A kiszámíthatatlan időjárás jól illik a pünkösdhöz, hiszen sokszor mi magunk sem értjük, hogyan munkálkodik bennünk a Szentlélek.

A pünkösdi lélek nemcsak sokaság, hanem különleges erő és bátorság, hangja pedig szélrohamhoz hasonló zúgás. Bölcsködések - Bölcsföldi András videórovata.

 

Adam, Andreas, Anma és Luciana a négy égtáj felől érkeztek hazánkba. Egy azonban közös bennük, idén mindegyikük Magyarországon tölti az ünnepet. 

 

Ha nem is értjük...
- Az ótestamentumi ember nem tapasztalhatta meg Istent olyan módon, ahogyan mi.
Anma Styl Ciprusról érkezett Magyarországra, négy éve a Budapesti Műszaki Egyetemen építész szakos hallgatója.
- A pünkösd arról szól, hogy engedjük, hogy Isten megérintsen, átjárja a szívünket és használjon minket. Nem számít, hogy értjük-e, mit visz véghez rajtunk keresztül. De sokszor Isten minket magunkat is megérint azzal a munkával, amit a Szentlélek rajtunk keresztül végez. Csodálatos megtapasztalni, ahogy Isten működik bennünk!
Anma elmondja, a ciprusi ortodox egyházban különleges versennyel kezdődik a pünkösdi ünnep.
- Reggel a hívők összegyűlnek a tengerparton és a pap beledob a vízbe egy keresztet. A többiek pedig utána úsznak és igyekeznek megtalálni. A verseny után a tengerparton beszél a pap a pünkösd üzenetéről.

 

Vissza a gyökerekhez
- Kezdjük elveszíteni a hagyományainkat és ez által a gyökereinket is.
Luciana Oliveria szerint a hagyományok segíthetnek abban, hogy az emberek jobban megértsék egy-egy ünnep jelentését. Fontosnak tartja, hogy Portugáliában ne csak a katolikus egyháznak, hanem saját protestáns közösségének is legyenek különleges, rájuk jellemző ünnepi alkalmaik.
Luciana tanulmányait Portugáliában végezte, a mesterképzés előtt önkéntesként jött Magyarországra.
- Egy magyar barátnőm meghívott, hogy a családjával együtt töltsem a hosszú hétvégét. Szívesen elmegyek, érdekel, hogy a magyarok hogyan ünnepelnek pünkösdkor.

 

A világon mindenütt
- Isten jelen van Európában is és jó látni, hogy itt ugyanúgy imádják Őt.
Oderinde Ademola a nigériai anglikán közösség tagja, megkeresztelkedésekor kapta az Adam nevet. A többségében muzulmán vallású Nigériában a keresztyének a karácsonyt és a húsvétot ünneplik nagy fesztivállal.
- Az ország északi részében még ma is üldözik a keresztyéneket, nyugaton azonban békében élnek egymással a két vallás hívei. Nekem is vannak muzulmán barátaim, unokatestvéreim.
Adam barátait jött meglátogatni Budapesten.
- Nagyon jól érzem magam Magyarországon, az emberek barátságosak és kedvesen fogadják a külföldieket.

 

Átélni személyesen
- Nagyon szívesen olvasom a Bibliában az apostolok cselekedeteit, különösen a második részt, a Szentlélek kitöltetését.
Andreas Börjesson idén fejezi be tanulmányait az orvosi egyetemen, hat éve tanul Budapesten. Otthon, Svédországban egy pünkösdi gyülekezet tagja.
- Nagyszerű érzés lehetett a tanítványoknak, amikor együtt imádkoztak, Isten Szentlelke közéjük jött és erőt kaptak ahhoz, hogy hirdessék az evangéliumot. Szeretném, ha egyszer én is ilyen erővel tapasztalhatnám meg a Szentlélek munkáját.

 

 

Dobó Márta
Fotó: Kalocsai Richárd