A rád bízott drága kincset őrizd meg

Bibliákat és énekeskönyvet öltöztettek egyedi, keresztszemes és kalotaszegi-írásos motívumokkal díszített borítóba Mátraházán a kézimunkázó asszonyok találkozóján.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Mátraházai Konferencia-központja adott otthont november végén a kézimunkázó asszonyok négynapos találkozójának.
A kedvezményes részvételt biztosító hét egyik célja az volt, hogy találkozhassanak egymással a kézimunkázni szerető református asszonyok és lányok, a másik pedig értékeink hagyományink őrzése, megtartása, újratanulása. Így nagyon vártuk azokat is akik szerették volna a már-már feledésbe merülő régi öltéseket megtanulni gyakorlott kézimunkázóktól. A hívásnak eleget téve a négy magyarországi egyházkerületből érkeztek a Mátraházai Lelkészüdülőbe a kézimunkát gyakorló és tanulni vágyó résztvevők. Az alkalomra a Budapest-Kálvin téri gyülekezet kézimunkázó asszonyköréből többen is eljöttek. Lelkes segítségüket, a hozott és az átadott tapasztalatokat, valamint a szervezésben való közreműködésüket ez úton is szeretném megköszönni valamennyi résztvevő nevében.


A hét derekas része közös alkotó műhelymunkában énekeskönyv és Biblia-borítók készítésével telt. A több mint harminc, egyedi, „keresztszemes” és „kalotaszegi-írásos” motívumokkal hímzett borítóval az üdülő énekeskönyveit és Bibliáit öltöztettük fel. Aki Mátraházán jár, már ezeket a míves borítójú könyveket veheti kézbe, a régi kopott-megviselt kötésűek helyett.


A mátraházai hagyományokat híven folytatva a találkozó és alkotó napjaink Istenre figyelve, igeolvasással, énekléssel és imádsággal kezdődtek és azzal is értek véget. Házlelkészünk, Bereczki Zoltán nyugalmazott lelkipásztor reggeli és esti szolgálatai tartották imádságos keretben és tették áldott együttlétté és együtt-gondolkodó, együtt munkálkodó jó közösséggé a sokfelől érkezett asszonyokat. Mészáros Sándor és Szabó Mihályné lelkészek lélek-gazdagító szolgálataira is meleg szívvel emlékezünk erről a hétről.


A hét programjában szerepelt még egy archaikus kézimunkákból összeállított időszaki kiállítás, kirándulás Mátrafüredre, ahol a Babamúzeumot is meglátogattuk, és belefért a hétbe egy demjéni termálfürdőzés is.
Hálát adunk a Mindenható Istennek, hogy Lelkének jelenlétét érezhettük mindnyájan, a lelki alkalmakon, a szabadidős programokon és az alkotó műhelymunkában. Köszönetet mondunk a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetőségének, hogy helyet és kedvező hátteret biztosítottak a találkozón résztvevők számára.
A pénteki záró istentisztelet után a részt vevők részéről megfogalmazódott az a kívánság, hogy 2012-ben újra találkozhassanak a kézimunkázó asszonyok, hogy a „ránk bízott drága kincset” őrizzük és továbbadjuk.

Budainé Terjék Judit