A szeretet mint lehetőség

Mindenkiben van annyi erő, hogy egy simogatással, mosollyal szeretetet adjon – mondta Schmitt Pálné Makray Katalin a Parókia Portálnak az Országos Onkológiai Intézet karácsonyi ünnepségén. 
 

A rendezvényen az államelnök felesége, az orvosok, ápolók és egyházak képviselői mellett egy Nobel-díjas tudós, Harald zur Hausen is részt vett.

A német kutató-orvos ismerte fel először a világon a vírusok szerepét a daganatok keletkezésében.

Az onkológiai intézet munkatársai ezen az estén azonban nem a betegségekre koncentráltak, hanem néhány órára maguk mögött hagyták a gondokat és együtt hangolódtak a közelgő karácsonyra. 

 


A szeretet mint lehetőség

A szeretet lehetőség arra, hogy az ösztönvilágból kikeveredjünk, és ösztöneinket emberhez méltóan, humanizált formában az Isten teremtésének szellemében éljük meg. Nem könnyű feladat tartani magunkat ezekhez a paraméterekhez, de másként élni nem érdemes – mondta köszöntőjében az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.
– A születéssel mindig együtt jár az elmúlás és közben ott van krisztusi mintára az Isten adományaként kézhez kapott szenvedés, aminek az a szerepe, hogy nemesedjék az ember lelke, mert a szenvedés állapotában a világ hívságai távol kerülnek, és alkalmassá válik az ember arra, hogy szembenézzen saját magával és találkozzék Istennel, végig tudja gondolni az életét – fogalmazott Kásler Miklós professzor.


A betegség mint iskola

A betegágy fájdalmakkal teli hely, ugyanakkor nagy iskola is. Sok mindenre megtanít. Aki hosszabb-rövidebb ideig betegeskedik, átélheti, hogy a betegség számos dolgot megváltoztat benne, családjában, körülményeiben – olvasható a Fájdalmak iskolája című könyvben, amelyet Gál Judit kórházlelkész szerkesztett.



Különös felfedezni, hogy Isten kezében áldásokkal szegélyezett útszakasszá válhat a betegség. Ehhez imádságos lelkület és nyitott várakozás szükséges. Az ige pedig élővé és hatóvá válik, megszólít, világít, metsz és bekötöz - fogalmaz a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent kötet, amelyet ajándékba kaptak a karácsonyi ünnepség résztvevői. 

 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Kónya Miklós, Dobó Márti