A szeretet ölelés

A szeretet ölelés – mondja egy negyedikes fiú. Barnabás Kende szerint az egymás iránti szeretetet az öleléssel fejezzük ki. Amikor anya és apa megölel, az szívderítő – teszi hozzá a fiú azon az iskolai karácsonyi ünnepségen, ahol Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi pakkjait osztották szét.

De fő a szeretet!
A csomagokban szeretet van – mondta Szabó István református püspök a 8. kerületi Deák Diák Általános Iskolában, mielőtt a gyerekek átvették a csomagokat. Egy csapat negyedikes fiú mellé telepedem le, és a karácsonyról, a szeretetről faggatom őket. Elemér Richárd azt mondja, hogy nem az ajándék a lényeg, hanem a szeretet. A szeretetet pedig akkor érzi, amikor a család együtt vacsorázik, beszélget. Három elsős kislány Amanda Judit, Lilla Blanka és Anna szintén arról beszél, hogy akkor érzik a szeretetet, amikor a szüleik átölelik őket. Karácsonykor örülni szoktunk és várjuk az ajándékokat, de fő a szeretet – teszik hozzá a hatévesek tévedhetetlen bölcsességével.

 

Nagyüzemben
A szeretetszolgálat nyolcezer csomagot osztott szét határon innen és túl idén karácsonyra. A díszes papírba öltöztetett cipősdobozok titokzatos ajándékokat rejtenek: édességet, könyvet és apró játékokat. A református szeretetszolgálat nemcsak az adományozók által felajánlott karácsonyi csomagokat, hanem élelmiszert is osztott, hogy a rászorulóknak szebb (könnyebb) ünnepe lehessen. Pál Sándor, a szervezet kuratóriumának elnöke azt mondja, hogy az adventben „nagyüzemben" dolgoznak. Eljutnak a szegényebb vidékekre, a határon túl Kárpátaljára, a Székelyföldre és a Délvidékre is tudtak csomagokat vinni.

Ahol óriási a szükség, jön a segítség
– „Minden karácsony más. Idén nagyon nehéz a gazdasági helyzet, sokan küszködnek problémákkal, ez rányomja a bélyegét a szeretetszolgálat karitatív tevékenységére is. Egyre több segélykérés érkezik hozzánk. Azt hihetnénk, hogy a nehéz helyzet miatt kevés az adakozó, de ez nem így van. Sok szép és felemelő élményben volt részünk, és azt tapasztaltuk, hogy ahol óriási a szükség, a segítség is megérkezik. A szeretetszolgálat mögött 1200 református gyülekezet áll. A lelkipásztoroktól, iskolaigazgatóktól tudjuk, hogy kik a legrászorultabbak, ők kapnak csomagokat. Ugyanígy járunk el az élelmiszer, valamint a tűzifa osztásánál." Pál Sándor hozzáteszi, hogy örömmel adakoznak az emberek és ők is örömmel gyűjtik össze és szállítják az adományokat.

Aki nem hiszi
Néhány ismerősöm azt állítja, nem tudja elképzelni, hogy apróságoknak is örülnek a mai gyerekek. Szerintük csak a menő ajándékok okoznak örömet, mondjuk az Xbox és a Sellő Barbie. Nekik (is) ajánlom Elemér mondatát. Miután a kisfiú kibontotta a Nyilas Misi pakkot, így kiáltott: De jó, nagyon örülök neki! Még könyv is van benne, fogkefe és sapka...

 

Aki nem hiszi, hallgassa meg a rádiós riportunkat.

Fekete Zsuzsa
Fotó:Gilicze Réka

Kis adomány, nagy segítség

Adhat vonal: tárcsázza a 13600-as telefonszámot. kódszám: 66

Hívásával a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül 250 forinttal támogathatja a krízishelyzetben lévő családokat. Az Adhat Vonal gyors és kényelmes, mindenki számára könnyen elérhető adományozási rendszer, amely elősegíti az adományozási kultúra és a civil társadalom fejlődését. A négy nagy országos telefonszolgáltató és a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) által működtetett rendszer lényege, hogy a 13600-as közös telefonszám felhívása után, a szervezet kódjának megadásával 250 Ft adományozható a nonprofit szervezeteknek. A Magyar Református Szeretetszolgálat kódszáma: 66, tehát, a 13600-as számot kell hívni,  majd az automata hang tájékoztatása után a 66-os kódszámot beütni.  Az Adhat Vonal az Invitel és a Telekom vezetékes- és mobilhálózatából, valamint a Telenor és a Vodafone hálózatából hívható. (a szerk.)

 www.jobbadni.hu