A színpadra cserélt szószék

Befelé vetkőzés, verssorok közé rejtett élet: Istenről, szerelemről, életről, halálról énekel, versel egy száz százalékig református erdélyi csapat.

100% református
Színpadra cserélték a szószéket, a prédikáció helyett pedig versben és zenében mondták el gondolataikat azok az erdélyi reformátusok lelkipásztorok, akik a hétvégén Budapesten koncerteztek, "Csillagok közt, kifeszítve".  A héttagú csapatban kizárólag reformátusok játszanak: egy gyülekezeti tag, valamint lelkipásztorok, lelkészfeleségek. A zenekar egy része szusszanásnyi időre a Parókia portál vendége volt.

Ha nem dalolnak, nem erőltetjük
Három éve kapta meg az első verseket megzenésítésre Dénes Előd, a marosvásárhelyi Szabadság úti gyülekezet lelkipásztora.
– A versek szerzője, Nagy József Levente lelkipásztor egyetlen kísérő mondatot írt a mellékelt verseihez: ha nem dalolnak, akkor nem erőltetjük. A sorok azonban megszólaltak, daloltak, és nyomban megzenésítettem a verseket. Az elsőnek az volt a címe, hogy Elmegyek – emlékezik vissza a kezdeteke Dénes Előd.
A lelkipásztor hat évvel ezelőtt öntötte dalba az első verseket, főként József Attila költészete ihlette meg. Első lemeze 2009-ben jelent meg. Dénes Előd azt mondja, hogy vannak közös pontok József Attila és Nagy József Levente verseiben.
– Mindkettőnek olyan belső lüktetése van, amelyek rögtön dallá változnak. A sorok közé rejtett gondolatokat, érzéseket alakítom át.

Befelé vetkőzni
Az ember saját magát rejti el minden versben – elmélkedik Nagy József Levente.
– Életről, halálról, Istenről, szerelemről írok, mindeközben – ahogy Gergely Ágnes fogalmaz Szkrizofénia című versében – befelé vetkőzöm. A múlt rendszerben is próbálkoztam már versírással, akkor jellemző volt, hogy az erdélyi tollforgatók a sorok közé rejtették a mondanivalót, de ma már bátran lehet írni.

 

A kihordott gondolat
Nagy József Levente verseiben meghatározó szempont az Isten-keresés. A lelkész-költő úgy fogalmaz, hogy nem is tudja, mi a költői ihlet. A versírás számára olyan, mint a születés folyamata.
– Megfogan egy gondolat, egy érzés, amelyet ki kell hordani. Néhány gondolatot hosszú ideig hordok, majd fájdalmasan meg kell szülni őket. Néha keresni kell a szavakat, máskor pedig könnyen jön a szó.

Idecsöppent
A koncerteken nemcsak zenét, hanem verseket is előadnak a zenekar tagjai. Berekméri Melinda cserealjai lelkész szaval, és a műsor szerkesztése is a nevéhez fűződik. Domahidi Emese, a mezőbergenyei lelkész felesége csellón szólaltatja meg a verseket.
– Nem is tudom, hogy kerültem a csapatba, csak idecsöppentem. A versek rögtön megragadtak, Előd megadta a dallamvonalat, a vezérfonalat, és rájátszhattam a csellón. Megkaptam a szabadságot, hogy önállóan alkothassak.

Előkerül
A zenekar tagjai azt vallják, hogy az igehirdetés mellett a zene is egy fontos misszió. Ugyanazok az Istentől ihletett gondolatok megjelenhetnek az igehirdetésben és a versben is. Nagy József Leventét arra kérem, hogy mondja el egy versét, de azt válaszolja, nem az a fajta költő, akinek mindig ott lapul éppen egy vers a zsebében. Aztán mégis csak előkerül egy négysoros.

Október

Kígyókkal tele az almafa odva,
Ágain angyalok henyélnek,
Tebenned bíztunk eleitől fogva,
s nézd Uram, nemzetünk mivé lett.

Fekete Zsuzsa