A test mint áru

A Svájcban újonnan munkát vállaló prostituáltak nyolcvan százaléka magyar. Svájci és magyar protestánsok segítenek ezentúl prostitúciómegelőző programmal és képzéssel. A prostitúció nem kezelhetetlen, megelőzhetetlen, borzalmas valami, amiről jobb, ha nem szerzünk tudomást - hívta fel a figyelmet Bogárdi Szabó István református püspök.

A Svájcban dolgozó fiatalkorú magyar prostituáltak védelmére kötött együttműködési megállapodást a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete és az Aargaui Református Tartományi Egyház pénteken, Budapesten. A szerződést azért kötötték, mert az alpesi országban újonnan munkát vállaló prostituáltak nyolcvan százaléka Magyarországról érkezik.

A megállapodást, amely képzéssel, illetve megelőzéssel próbál segíteni a bajba jutottaknak, Claudia Bandixen, az aargaui tartomány evangélium szerint reformált egyházának elnöke, valamint Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke írta alá.

A svájciak még engedik
Az ügy hátterében az áll, hogy Svájc 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely számos fiatalkorú, magyar lánynak megpecsételi a sorsát. A 18 év alattiak prostitúciója a gyermekek szexuális kihasználása ellen létrejött, az Európa Tanács úgynevezett Lanzarote-i egyezményét is sérti, amelyhez korábban már Svájc is csatlakozott. 2011. augusztus 30-án Aarau városában Balog Zoltán, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Bogárdi Szabó István püspök közösen tárgyalt a svájci kormány képviselőivel és egyházi vezetőkkel törvényi változásokat sürgetve.

Sikeres tárgyalások
„A svájci tárgyalásaink sikeresek voltak, hiszen a svájci államszövetség napirendre tűzte a vonatkozó törvény megváltozatását" – mondta Bogárdi Szabó István püspök a szerződés budapesti aláírásakor, a Dunamelléki Egyházkerület székházában. A püspök elmondta, prostitúcióprevenciós programot indítanak közösen a svájciakkal; a projektben egyházi szociális munkások, lelkipásztorok is részt vesznek. „Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a prostitúció nem kezelhetetlen, megelőzhetetlen, borzalmas valami, amiről jobb, ha nem szerzünk tudomást. Oktatási programmal is segítünk abban, hogy felhívjuk a figyelmet, több ezer magyar fiatalt használnak ki a rabszolgatartók, akik jól keresnek a lányokon. Bízunk abban, hogy egyházaink összefogásának köszönhetően változhat a helyzet" – fűzte hozzá Bogárdi Szabó István.

A test mint áru
„Svájcban nemcsak a városokban, hanem vidéken is jellemző a prostitúció" – mondta a megállapodás megkötése után Claudia Bandixen. A svájci egyházvezető hozzátette: „a svájci állampolgárok csak akkor bocsátják áruba a testüket, ha drogfüggők, és másként nem tudják előteremteni a pénzt a tudatmódosító szerekre. A svájci rendőrség rendelkezésre bocsátott információi szerint a hazánkban újabban munkát vállaló prostituáltak nyolcvan százaléka Magyarországról érkezik."

Az egyház mindenhol ott van
Claudia Bandixen szerint az egyház egyetlen olyan intézmény, amely minden településen, kis falvakban is jelen van, így diakóniai szolgálatával eléri a társadalom peremén élőket. „Ez az intézmény azt tanítja, hogy tanuld meg tisztelni a tested és az életed, mert az Isten ajándéka" – fogalmazott az egyházvezető. Hozzátette: Zürichben vészhelyzet-központ működik a prostituáltak segítésére, ám nem könnyű felkutatni a prostituáltakat, és a lányok sem mindig tudnak segítséget kérni. „Előfordul, hogy az ügyfelek jelentik be, hogy túl fiatal lányok árulják a testüket. A központ munkatársai gyülekezeti önkéntesekkel összefogva keresik fel őket és próbálnak olyan légkört teremteni, ahol a lányok elárulják problémáikat."

Senki nem akar prostituált lenni
Sok fiatal lány csalás áldozata lesz – folytatta Claudia Bandixen. „Nem ismerek olyan lányt, aki tizenhat évesen arról álmodik, hogy prostituált akar lenni. Azzal csalogatják őket Svájcba, hogy bárban fognak dolgozni, és a barátnőjükkel lakhatnak, mert az nem olyan drága. A lányok akaratukon kívül vonódnak be olyan dologba, amiben sosem szerettek volna részt venni. A megelőzést kisgyermekkorban kell elkezdeni, és ebbe az egész családot be kell vonni, ha egyáltalán van család a háttérben. Foglalkozni kell a férfiakkal is. A magyar reformátusok is tehetnének ezért, megszólíthatnák az itt élő szülőket és nagyszülőket, és megkereshetnék azokat az embereket, akikre hallgatnak a fiatalok"– tette hozzá.

A svájci és a magyarországi egyházi vezetők szeptemberben találkoznak újra Budapesten, hogy megbeszéljék az induló program tapasztalatait. 

Fekete Zsuzsa
Jakus Ágnes
Fotó: Füle Tamás