A testvéri szeretet legyen maradandó

Már több éve építgetjük szeretet-kapcsolatainkat a határon túli református gyülekezetekkel, intézményekkel mind a négy égtáj felé.

Ennek legújabb zsenge ága a felvidéki Ipoly-és Garam-menti gyülekezetekkel kiépült kapcsolatunk. Sok szál köt minket össze. Ezek közül a Tabulatúra régizene együttes az egyik legmarkánsabb, akik minden adventben koncertkörutat szerveznek a felvidéki kis falvak fűtetlen templomaiba, a karácsonyi énekek, a szép muzsika segítségével viszik el az Evangéliumot, a Jó Hírt, hogy Jézus értünk megszületett, hogy melegség járja át a szíveket és a hideg templomfalakat.

Most egy forró júliusi csütörtökön Ipolypásztó, Garamsalló, Zalaba, Ipolybél és Zselíz gyülekezeteinek tagjai, presbiterei voltak a vendégeink Budapesten, a budai gyülekezetben, Nt. Ambrus Erika lelkipásztor vezetésével.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy lehetőséget adott a számunkra az ő irántunk tanúsított vendégszeretetüket viszonozni, hiszen az idén különféle budai csoportok már három alkalommal tettek látogatást a felvidéki gyülekezetekben. Márciusban istentiszteleti közösségben voltunk az ipolypásztóiakkal, a garamsallóiakkal. Aztán májusban együtt emlékeztünk Czeglédi Péter gályarab prédikátorra, majd a Szeretethíd program keretében Zalabán, az ottani falunapon a kerékpárverseny után a gyerekeknek nagy sikerű bibliai kvízt és kézműveskedést tartottak a budai gyülekezet diakóniai önkéntesei.

Már akkor megbeszéltük, hogy most ők következnek, így a hívásunknak engedtek, és most ők jöttek el hozzánk! Nagy öröm volt a számunkra, hogy ilyen nagy volt az érdeklődés a felvidéki gyülekezetekben. Azokat is várjuk szeretettel, akik most kimaradtak, akik most nem is tudtak eljönni, de nem baj, mert ezt majd egy másik alkalommal bepótoljuk.

A mostani csoporttal jártunk a Parlamentben, a Bazilikában, a budai Várban, hajókiránduláson a Dunán, és a gyerekeknek még egy kis "spontán strandolás" is volt,  a nagy melegeben a szökőkútban is megfürödtek.

Este közösen vettünk részt a Szilágyi Dezső téri gyülekezeti bibliaórán a csütörtöki bibliaórás közösséggel. Mándy Tamás presbiter kedves szavakkal köszöntötte a vendégeket és mindannyian aláírtuk azt a levelet, mellyel Steinbach József püspök úrnak fejeztük ki a csoport és valamennyi gyülekezet jókívánságait és köszönetét a májusi garamsallói találkozásunkért, szolgálataiért.

Fizikailag ugyan kicsit fáradtan, de lelkiekben, hitben megerősödve tértünk nyugovóra, az ige bíztatásával a szívünkben: „A testvéri szeretet legyen maradandó. A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg.” Zsid 13, 1-2.

Igen, az igében óhajtott testvéri szeretet maradandóságát segítik elő ezek a szeretetteljes, örömteli testvéri találkozások a közösségi alkalmakon és az ige mellett.

Köszönet mindazon budaiaknak, akik segédkeztek a negyven fős csoport illő fogadásában, ahol a legkisebb 5 éves, a legidősebb 80 éves volt!

Istené a dicsőség, aki éreztük, tudtuk, velünk volt e hosszú, forró nyári napon is! Fontosak ezek a találkozások, megerősítőek, gyümölcsöt termőek, és tudjuk, érezzük, Istennek is kedvesek!

Csenki Zsuzsanna
diakóniai gondnok
Budai Református Egyházközség

További fotók Kurkó Csabától