A vallás és a hit gyakori téma a versenyfilmekben

Közzétették a januárban kezdődő Sundance független filmfesztivál versenyprogramját.

Az idei válogatás sok alkotásának témája a vallás és a hit - emelte ki  John Cooper, a fesztivál igazgatója.    
A szervezők 16 amerikai drámát és 16 dokumentumfilmet hívtak meg a független filmes mustra fő díjaiért folyó versenybe. A játékfilmes mezőnyben szerepel majd Dee Rees Pariah című filmje egy identitását kereső bronxi kamaszlányról, és a Sundance-en debütál rendezőként Vera Farmiga, az Egek ura sztárja. Higher Ground című filmje egy frusztrált anyáról szól, aki egy fundamentalista közösséghez csatlakozik. Sean Durkin alkotói produkciója egy fiatal nőt mutat be, aki nővéréhez menekül egy szekta elől.    
A dokumentumfilmek közül a Sing Your Song a színész-énekes Harry Belafontét, mint elkötelezett emberi jogi aktivistát mutatja be, aki világszerte harcol a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért. A Troubadours az énekes-dalszövegíró páros, James Taylor és Carole King életét ábrázolja, a Being Elmo: A Puppeteer's Journey pedig a Szezám utca muppetfiguráját, Elmót megteremtő alkotóművészről szól.

A Robert Redford alapította Sundance hagyományosan a hollywoodi stúdiórendszeren kívül készült, kis költségvetésű amerikai mozik bemutatkozásának terepe, de az utóbbi években, amióta külföldi filmek is szerepelnek a programban, egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezi. Idén 14 külföldi játékfilm és 12 dokumentumfilm versenyez a World Cinema szekcióban.     A független filmgyártás helyzetét taglalva Cooper elmondta, hogy miközben a digitális technika lehetővé teszi a minőségi független produkciók költségvetésének csökkentését, az alkotók továbbra is nehezen jutnak forrásokhoz. Mint hozzátette, a válság sokat rontott a függetlenek helyzetén, de a független alkotások létrehozásának igényét bizonyítja, hogy a hét szűk esztendő ellenére harminc országból 3812 produkciót neveztek a fesztiválra.     A Sundance filmfesztivál a utahi Park Cityben várja 2011. január 20. és 30. között a független film szerelmeseit.

A fesztivál teljes programja az interneten a www.sundance.org/festival/ oldalon olvasható.