A világ közepe

Hogy hol a világ közepe, erről sokan sokféleképpen vélekednek. Sokak szerint a világ közepe ott van ahol állunk, vagy születtünk, Karinthy Ferenc szerint Leányfalu a világ közepe, a gyevi bíró szerint Gyevi az. A 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői viszont azt ígérik, ezen a héten Tusnádfürdő lesz a világ közepe.

Rövidnadrágos politizálás
Huszonhárom évvel ezelőtt indult a háromszéki Bálványoson a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, majd időközben a helyet kinőve átköltözött Tusnádfürőre az azóta csak Tusványosként emlegetett esemény. Nehéz lenne pontosan definiálni egy szóban a rendezvényt. A magyar-magyar illetve a román-magyar párbeszéd legfőbb helyszíne, magyarországi és romániai politikusok, közéleti, gazdasági és egyházi személyiségek párbeszédének ad tág teret szimultán a több sátorban tartott vitafórumok és előadások sokasága. Tusványos az évek során megtartotta egyedi hangulatát, a „rövidnadrágos politizálás" lehetőséget teremtett mindig a nyílt és kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre aktuális –néha kényes és konfrontatív – társadalmi, politikai és közéleti kérdésekről. A légkör egyediségét tovább fokozza a fesztiválhangulat, melyről az esti koncertek gondoskodnak.

A világ közepe
Július 24-én huszonharmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Tusványos. A kiadott műsorfüzetet szemlézve látható, hogy az idén is több az egyházakat érintő kérdéskör került be a programba. Talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó fórumbeszélgetés a napi politikába is bekerült Székely Mikó Kollégium ügyében várható, mely egy bírósági döntés nyomán az Erdélyi Református Egyházkerületet diszkriminatív módon hátrányos helyzetbe hozta. Ezen kívül a kiadott programban található egyházat érintő témák között találjuk a magyar egyházi közvagyon, a romastratégia, vagy éppen az egyházak szórványban betöltött szerepének kérdését. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva üde színfoltja a különböző helyszínek színes kavalkádjának a Keskeny Út sátor mely az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) működtet.
A szervezők mottója szerint idén Tusványos lesz egy hétre a világ közepe. A következő néhány napban a „világ közepéről" szeretnék néhány hangulatképet, gondolatot megosztani mindazokkal, akik nem lehetnek jelen.

A rendezvény programjáról itt olvashat bővebben.

Juhász Ábel 
református lelkipásztor