Advent a Sion-házakban

"Nálunk az egész évnek  belső indíttatásból jövő, szeretetteljes gondoskodásról kell szólnia"

A Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasházának és Gondozási Központjának életében az adventi ünnepkör kiemelt szerepet tölt be. Az intézmény vezetőjét arról kérdeztük, hogy közösségük hogyan készül a szeretet ünnepére.

- Nálunk az egész évnek belső indíttatásból jövő, szeretetteljes gondoskodásról kell szólnia - állapította meg Svébisné Juhász Márta. -Több idősek otthona működik országszerte különböző indíttatásból, de az egyházi fenntartású intézmények kötelessége más, bibliai alapokon nyugszik. Mi itt a gondozottakkal úgy élünk, hogy megmutatkozzék a szereteten alapuló szolgálatból fakadó gondoskodás. Büszkén mondhatom, sok visszaigazolást kapunk a lakók és a hozzátartozók részéről. Nincs olyan hét, hogy ne érdeklődne valaki a bejutás feltételeiről. Sajnos korlátozottak a kapacitásaink, és a közeljövőben egyelőre nem is tervezünk bővítést.

- Nagyon szeretjük az ünnepeket, de az adventi ünnepkör kiemelt szerepet tölt be egyházi fenntartású intézményeink életében. Erre lelkileg is fel kell készülnünk, de külsőségekben is. Feldíszítjük épületeinket, lakókörnyezetünket, klubtermünket, hétről-hétre mindig egy kicsivel több díszt helyezünk el. De még nagyobb hangsúlyt fektetünk az idősek lelki felkészülésére. Bibliaóráink is eszerint zajlanak, az adventi gyertyagyújtó alkalmaink is ezt segítik elő. Filmet vetítünk, a napokban például Dickens Karácsonyi ének című alkotását nézik meg lakóink. A Református Iskola tanulói jönnek kántálni, illetve karácsonyi műsorral készülnek, de a Petőfi Sándor vagy a Tóth László Iskola diákjai is szívesen szerepelnek. Apró ajándékokat készítünk és a „Cipősdoboz" akcióban is részt veszünk.

- A dolgozókkal is készülünk, az utolsó értekezletek már az advent jegyében zajlanak, és a munkatársakkal külön is tartunk karácsonyi délutánt.

Karácsonyi istentisztelet lesz úrvacsoraosztással, ezen főleg a reformátusok vesznek részt, de más felekezetektől is eljönnek. Sokan maradnak az ünnepre, néhány lakót viszont elvisz a családja. Előfordulhat olyan, hogy messziről érkeznek látogatóba hozzátartozók. Együtt sütnek-főznek vagy hozzák az ebédet, és itt fogyasztják el. A szenteste és a karácsony napjait ki-ki úgy éli meg, ahogyan a családjában szokás.  Nagy klubtermünk is rendelkezésére áll annak, aki ott szeretne a családjával találkozni. Így kívánunk áldott karácsonyi  ünnepeket minden kedves lakónknak és hozzánk betérőnek!

Sipiczki Sándor
Forrás: Kecskeméti Lapok