Ajándék pünkösdre?

A karácsony és a húsvét mellett a pünkösd jellegtelennek tűnhet. A hosszú hétvége sokakat inkább a szabadba, mint a templomba csábít, a családok nagy meglepetésektől és ajándékoktól mentesen ünnepelnek.

Bartha József kivétel. Szerettei évről évre megajándékozzák ezen az ünnepen, hiszen nyolcvannégy évvel ezelőtt éppen pünkösd napján született.
- Nem számít, melyik napra esik az ünnep, mindig egy megújuló, újból erőre kapó áldásnak vagyok a részese pünkösdkor. Számomra az a legnagyobb ajándék, hogy ezen a gyönyörű napon születtem.
A pünkösdvasárnapi igehirdetésnél úgy érzem, az ige különösen is nekem szól, venni kell a lapot – mondja Jóska bácsi.

 

Újra megszólít
A lelkesedés, az aktivitás nemcsak a fiatalokat jellemzi, nyolcvanon innen és túl is lehet vidáman és mosolyogva köszönteni egymást. Van, aki napról napra különös valósággal éli át a Szentlélek megújító munkáját.
- Idős korban az embernek már egyre rosszabb a memóriája, ezért hálás vagyok, ha Isten eszembe juttat egy-egy igét, amit gyerekkoromban tanultam és így újra megszólít - mondja Timár Pálné. Gabi néni és férje, Timár Pál a Tiszáninneni Református Egyházkerület nyugalmazott lelkipásztorai. A közelmúltban együtt szolgáltak a Kispest-Rózsa téri Református Egyházközségben. 

 

Amitől Jézus Úr Jézus
- Ha Isten nem küldte volna el Szentlelkét, akkor nem is lehetne egészen a miénk Jézus Krisztus megváltása sem – mondja Timár Pál.
- Senki sem mondhatja Úrnak Jézust, csak a Lélek által, olvassuk a Bibliában, az első korinthusi levélben. Tehát Jézust csak akkor tudom az életem urának elfogadni, ha a Lélek képessé tesz erre, és Isten készséggel adja az Ő Szentlelkét mindenkinek, aki kéri, ez az Ő nagy ajándéka számunkra.

 

 

Beépített iránytű
- A pünkösdöt nem tudom elválasztani a virágvasárnappal kezdődő eseményektől – meséli Ábrahám Ferencné Katalin.
- Mennybemenetelekor a feltámadt Krisztus ígéri meg a tanítványoknak, hogy elküldi az ő Szentlelkét és Ő lelkével ma is munkálkodik közöttünk. A Szentháromság harmadik alakjának munkája nemcsak a másik ember felé mozdít, hanem belső bizonyságtétel is, olyan iránytű, amely erkölcsi erőt is ad az embernek.

 

 

Felkészülve
Számos gyülekezetben pünkösdvasárnap tesznek fogadalmat a konfirmandusok, és a felnőtt gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak. Egy vagy két éves felkészülés után a fiatalok ez alkalommal vesznek először úrvacsorát.
Egerházy Gizella szerint nemcsak az első úrvacsorára kell alaposan felkészülni
- Fiatalkoromban több alkalommal jártunk úrvacsorai előkészítő istentiszteletekre a pünkösd előtti héten. Ha tehettem, nemcsak az esti alkalmakon vettem részt, hanem délelőtt is elmentem az istentiszteletekre. Ebben a rohanó életben sokszor nem szánunk időt arra, hogy lelkiekben is felkészüljünk az úrvacsorára. Pedig Pál apostol azt írja, hogy aki méltatlanul eszi az Úr kenyerét, kárhozatot vesz magához.

 

Van küldetésem
- A Szentlélek munkája, hogy szívből tudjuk dicsőíteni Istent, mert magunktól se szeretni, se dicsőíteni nem tudunk.
Kun Elemér a Kispest-Rózsa téri Református Egyházközségben kántori szolgálatot végez, elhivatottságát egész gyülekezete ismeri. Mint mondja, az egész emberi létben Isten csodáját látja.
- Koncz Zsuzsa énekli: "Élek, s hogy meddig, nem tudom, meghalok, bár nem akarom, megyek, s egész utam titok, csoda, hogy boldog vagyok." Ez az emberi felfogás, de ezen túlmutat az isteni. Amikor már tudom, hogy miért és kiért élek, hova megyek és érzem, hogy küldetésem van, ez mind Istennek és a Szentléleknek a munkája.

 

Képessé tesz
- Ha Isten megbízott egy szolgálattal,
akkor Ő alkalmassá tesz rá.
Vándor Gyuláné Margitka számára, mint mondja,  csodálatos megtapasztalni, hogy Isten Szentlelke nemcsak az erőt, de a mondanivalót is megadja.
- Isten először engem gazdagít meg, így tudok örömmel és felszabadultan szolgálni, és hálás vagyok, hogy beszélhetek az Ő igéjéről.

 

 

 

Még a legkisebbek is
Pünkösdre készülve a Kispest-Rózsa téri Református Egyházközségben a gyülekezet tagjait terített asztalok várják. A meghívott előadók mellett a gyülekezet iskolájának és óvodájának diákjai is állandó fellépői a fehérasztalos szeretetvendégségnek.

Dobó Márta
Fotó: Ablonczy Kálmán, Dobó Márta