Ajándék után kutatva

Friss, illatos mézeskaláccsal és könyvekkel, valamint számtalan apró meglepetéssel és kreatív termékkel várták az érdeklődőket az idei keresztyén könyvvásárba. A piaci forgatagban vásárlókkal és alkotókkal egyaránt találkoztunk.

Immár hetedik alkalommal rendezték meg az adventi keresztyén könyvvásárt a fővárosi Lónyay Utcai Református Gimnáziumban december 7-én és 8-án. A vásári forgatagban nemcsak a szatyrok tartalmáról, de a karácsonyi ajándékozásról is szó esett.

- Amikor valaki kinyitja a szívét és belelátást enged a saját életébe, az hitelesíti, amit leír. Ez is egyfajta prédikáció - mondja Elek Lajos nyugdíjas metodista lelkész, aki nemcsak ajándékkönyveket és naptárakat vásárolt a karácsonyi könyvpiacon, hanem az érdligeti református gyülekezet iratterjesztőjeként Cseri Kálmán, Joó Sándor és Gyökössy Endre könyvei közül is beszerzett néhányat.
- Ezeket a könyveket olyan emberek írták, akik a valóság talaján vannak, ugyanakkor maguk is átélték az Úr Jézussal való találkozást és közösséget - teszi hozzá.

Iratterjesztéssel foglalkozik Bodai Vera is, aki családi vállalkozása termékeit hozta el a könyvvásárra. A kerámia dísztárgyakat ő, a textil mobiltelefon-tartókat pedig a lánya készíti.
- Hobbinak indult a kerámia, de mindig támadnak új ötleteim, így szaporodik az eladnivaló - árulja el.
A kézműves stand körül a vásár legfiatalabb olvasói is segédkeznek.
Gyimóthy Rege Jáhel számítógépezés helyett is inkább olvas.
- Szeretem az izgalmas történeteket, Patricia St. John regényei közül sokat elolvastam.
Barátnője, Benedek Réka is szeretne könyvet kapni karácsonyra. Ő viszont mást ajándékoz.
- Már készítettem kerámiát, és fogok is ajándékba adni - újságolja.

A vásárban a gyerekek is találhattak kedvükre való apróságokat, hűtőmágnest, igés lapokat, pólókat vagy CD-ket. Pintér Béla, mint minden évben, idén is elhozta családját a forgatagba.
- Hetedik éve már, hogy ez a vásár hozzátartozik nekünk a december elejéhez, szeretjük a hangulatát. A kiállítók nagy részét ismerjük, sokukkal itt van alkalmunk találkozni, ahogy a kiadványaink iránt érdeklődőkkel is.
Az előadóművész és felesége saját kiadású Pintér Béla-lemezeiket kínálták a vásárban. Bár a lemezek eladásából ma már nem lehet megélni, mint mondták, szolgálatnak is tekintik munkájukat, emiatt nem szeretnék nagyobb üzleti vállalkozássá terjeszteni kisvállalkozásukat. A zenész elárulta, nincs nagy hagyománya a családjukban az ajándékozásnak.
- A gyerekeket mindenképp megajándékozzuk, mi, felnőttek egymást kevésbé. Örülünk egymásnak, hiszen ha összejön a család, az maga az ünnep.

Sok felnőtt vásárló szintén a család gyermektagjainak akart kedveskedni.
- Gyerekeknek való bibliaismereti társasjátékot és daloskönyvet, valamint egyszerű fordítású bibliát vettem - mutatja nekünk zsákmányát Erdei Krisztina, aki először járt kint a karácsonyi könyvpiacon.

Néhány új, felnőttek számára hasznos és igényes ajándék is megjelent az idei kínálatban.
- Trencsényi Edina foltvarró technikával és számítógép vezérelte hímzőgéppel készített termékeit hoztuk el Szentkirályról - mondja egy kedves eladó, aki faliképeket, biblia- és énekeskönyv-borítókat, valamint zsebkendőtartókat árul.
Precottné Mészáros Gabriella maga is szorgalmazza, hogy gyermekei saját kezűleg készítsék el az ajándékokat.
- Otthon is kísérletezünk szalvétatechnikával. Anyagilag nagyon megterhelő lenne mindenkinek ajándékot venni, és azt is próbáljuk a gyerekeknek átadni, hogy ne erről szóljon a karácsony.

Kreativitásból nem volt hiány a strandok körül sem. Az egyik család olyan ruhadarabokat forgalmaz, amelyekre nagyvállalatok szlogenjeinek keresztyén átiratait nyomtatták.
- A lányok nagyon szeretik azt a feliratot, hogy „Hercegnő vagyok, és az apukám a Királyok Királya" - árulja el a stand vidám felelőse. Fodor Gabriella hozzáteszi:
- Ha úgy vesszük, hogy a testünk reklámfelület, nem mindegy, mit hirdetünk, Jézus Krisztust vagy a szabados életmódot.

Klasszikus grafikákat, képeslapokat és könyvjelzőket is találhattak a vásárban a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők.
- Vízfestékkel és tussal készülnek az eredeti képek, de mivel azok jóval nagyobbak, nem tudnánk őket ide kihozni - számol be Ármay-Szabó Bernadett. A grafikus hozzátette, gyakran egy-egy igevers inspirálja alkotásait, de olyan is előfordul, hogy egy-egy motívum foglalkoztatja, amihez később kapcsol igeverset.
- Ezek az Úr ajándékai, ő adja az ötletet és a kivitelezést - teszi hozzá, és azt is elárulja, álma, hogy egyszer talán bibliai illusztrációként is felhasználják képeit.

Főleg a könyveket kereste a vásárban az a családanya, aki visszatérő vendége az adventi piacnak.
- Ilyenkor szoktam egész évre bevásárolni, születésnapokra is. Nagyon szívesen ajándékozok könyvet. Nálunk az egész család szeret olvasni, és szoktunk missziózni könyvekkel is - osztotta meg velünk Révészné Gál Judit. Hozzátette, nem keresztyén ismerősei akkor olvassák el a tőle kapott könyveket, ha ő is olvasta és saját tapasztalata alapján ajánlja azokat.

- Az emberek olvasmányos, hitépítő írásokat és színes karcolatokat keresnek, mindent, amit ajándékba lehet adni - mondta érdeklődésünkre a Biblia Szövetség könyveit kiadó Ébredés Alapítvány titkára. Margit István szerint szükség van a Szentírás megértését segítő kiadványokra.
- Az biztos, hogy nem pótolhatja a bibliaolvasást egyik sem, de ezek a könyvek segítik a Biblia értelmezését és azoknak a tendenciáknak a megértését is, amelyek a mai embert érintik.

Idén minden eddiginél több, több mint ötven kiadó képviseltette magát a keresztyén könyvvásárban. A legtöbb kiadó tíz-húsz százalékos árengedményt is adott termékeiből, a régebbi kiadásokat pedig előfordult, hogy 30-40 százalékos kedvezménnyel árulták.
- Nagyon jó a kapcsolat a kiadók között, együttműködőek, nem túlzottan versengők - mondta érdeklődésünkre Monty Taylor. A Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány vezetője szerint a kisebb kiadóknak egyre nehezebb megállni a lábukon.
- Túl kicsi a forgalmuk, és nem túl nagy a kínálatuk. A tizenöt nagyobb kiadó biztosan életben maradhat, a többiek csak nehezen. Amikor húsz éve kiadott valaki egy könyvet a gyermeknevelésről, az 5000 példány el is fogyott. Ma már 1-2000 példányt adunk ki, és azt sem tudjuk mind értékesíteni.
A rendezvény koordinátora szerint noha az emberek nagy része kevésbé engedheti meg magának a költekezést, mint néhány éve, csak kicsivel volt kevesebb a vásár forgalma - vélhetően azért, mert a karácsonyi ajándékokra ma is hajlandóak áldozni.

Jakus Ágnes 

Képek: Füle Tamás