Akció a műemlék megmentéséért

Nagyszabású jótékonysági akciót hirdetnek az abaújvári református műemlék templom rejtett freskóinak feltárásáért. A teljes falfelület restaurálása több mint 100 millió forintba kerülne, ezt az összeget sem önerőből, sem pályázati pénzből nem tudná kifizetni a gyülekezet.

A templomfelújítás után egy szintén régóta húzódó probléma, a falak mögött megbújó,500 négyzetméterfelületű egybefüggő freskó feltárása állítja kihívás elé a gyülekezetet. A műemlék épület belső terében 2010-ben állagmegóvást végeztek, ugyanis a korábbi szigetelés, és az azt követő száradás miatt a freskókkal együtt levált a vakolat. A megmentésre váró rétegeket a restaurátorok visszaragasztották, így elindulhatott a feltárás.

Az elvégzett szondázásnak köszönhetően valószínűsíthető, hogy a már látható részletek mellett – Szent Márton legendája, Szent Bertalan vértanúsága és Jézus a templomban – a meszelt falak alatt a szenvedéstörténet egyes darabjai rejtőznek, melyek minden bizonnyal épek, és Közép-Európa legértékesebb festményei.



– Olyan ez, mint egy ajándékdoboz: tudjuk, hogy nagyon értékes dolgot rejt, csak éppen nem tudjuk kibontani – fogalmazott Tóth Viktória lelkipásztor. A teljes falfelület feltárása és restaurálása több mint 100 millió forintba kerülne, amit a százfős gyülekezet önerőből sosem fog tudni kifizetni. Az európai uniós, és hazai pályázati rendszerek ilyen kezdeményezést nem támogatnak, ezért az egyházközség más módon kér segítséget. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázatának jóvoltából rendezvénysorozat támogatására nyertek jelentős összeget, ezt szeretnék megragadni, hogy felhívják a figyelmet – több gyülekezettel és műemléktemplommal összefogva – a freskók értékére és megmentésére. „Abaújváriak Augusztusban Abaújvárért” címmel kétnapos rendezvénysorozatot tartanak augusztus 3-val kezdődően. Az említett napon egy jótékonysági akcióval egybekötött zenés fesztivált szerveznek a templomban, és környékén, eközben keresztyén művészeti programok zajlanak majd. A templom kertjét szeretnék betölteni azokkal a hasonló cipőben járó, magyarországi és határon túli gyülekezetekkel, akik szintén református műemlék épülettel rendelkeznek. Lehetőséget biztosítanak nekik arra, hogy a számukra felállított sátrakban bemutassák értékeiket és hagyományaikat.

A környékbeli polgármesterekre, vállalkozókra, vendégház-tulajdonosokra, és vállalkozó kedvűekre is számítanak, akik így összefoghatnak a vidék megmentéséért. A kezdeményezéshez eddig többen csatlakoztak, köztük Mészáros János Elek, a Csillag Születik győztese, aki a rendezvény másnapján jótékonysági koncertet ad a református templomban. A templomban található egyik freskó, Szent Márton legendájához kapcsolódva rajzpályázatot is hirdettek gyerekeknek, amelyre – a gyülekezetekhez hasonlóan – várják a jelentkezőket.

A szervezők az idő szűkössége miatt gyors visszajelzést kérnek mindazoktól, akik csatlakoznának a kezdeményezéshez. Az augusztusi rendezvénnyel „Fogadj örökbe egy négyzetméter freskót” címmel adománygyűjtő évet indítanak. Az akció keretében szponzorokat, támogatókat és védnököket keresnek vállalkozói és politikai szinten egyaránt a freskók megmentéséért rávilágítva: a feltáratlan freskófelület Magyarország legértékesebb kincsei közé tartozik. A befolyt összeget egy külön számlára gyűjtik, melyet kizárólag a restaurálásra – négyzetméterenként 200 ezer forintba kerül – fordítanak.
Tóth Viktória szerint ezt az összeget egyetlen gyülekezet sem lenne képes kifizetni, ezért szeretnének olyan tehetősebb rétegre támaszkodni, akik közreműködnek a nemes harcban.

Kojsza Péter