Asszonykonferencia a vértesaljai Abán

„Mert az, aki a lelkeket vizsgálja nemcsak a hangos szavainkat, de a gondolatainkat is hallja..."

„Mert az, aki a lelkeket vizsgálja nemcsak a hangos szavainkat, de a gondolatainkat is hallja, és meghallgat feljebb, mint legmerészebb álmainkban gondolnánk. Nem a szép fogalmazásra, kegyes szövegekre figyel Ő, hanem a szív indulatára. Arra aztán annál inkább!"

(Zsindelyné Tüdős Klára: Isten markában c. könyv 12. kiadás 169. oldal)

E gondolat köré épült a Vértesaljai Református Egyházmegyében megrendezett megyei asszonykonferencia, és az Abai Református Egyházközség Nőszövetségének nyilvános havi gyűlése. A kettős rendezvényt 2010. szeptember 25-én tartották meg az abai református templomban. Az egyházmegyéből mintegy 150 asszonytestvér gyűlt össze, hogy egymást építsék bizonyságtételekkel, áhítatokkal.

A megyei asszonykonferencián Jakab Erika iváncsai lelkipásztor vezetésével énekszótól volt hangos a templom, majd Szabó Péterné cecei lelkipásztor áhítata következett. A rendezvény Szénási Sándorné verebi lelkipásztor szolgálatával folytatódott, amelyben I.Sámuel 16:7/b („Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.") igeszakaszának magyarázata szolgált az asszonyok lelki épülésére. Böttger Antalné dunaújvárosi lelkipásztor pedig az Efezusiakhoz írt levél 3:16 alapján arról beszélt, mennyire fontos, hogy a belső ember erősödjön meg mindenkiben. A konferencián három bizonyságtétel alapján az asszonyok a testvéreik életében is megtapasztalhatták Isten emberi gondolatokat meghaladó csodatetteit.

Az asszonykonferenciát követően az abai asszonytestvérek szeretetvendégséggel gondoskodtak arról, hogy a lelki táplálék után a „mindennapi kenyér" sokféle formáját ízlelhessék a jelenlévők.

Délután az Abai Református Nőszövetség nyilvános gyűlése következett, amelyet Mogyorósi Istvánné elnök asszony nyitott meg. A gyűlésen Pásztor Jánosné az Országos Református Nőszövetség elnökének előadását hallhatták a konferencián résztvevők Zsindelyné Tüdős Klára életéről. Mindenkinek megvan a helye a világban - mondta az előadó, ahogy Zsindelyné Tüdős Klára is mindig megtalálta a helyét, hogy segíthessen a rászorultakon. Az elnök asszony az Isten ügyéért hozott nem mindennapi áldozatok történeteivel meghatotta a hallgatóságot.

A gyűlés zárszavában a református férfiak nevében Maruczán Attila abai lelkipásztor Salamon király példabeszédei szerint köszöntötte az asszonyokat: „Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó." (Péld. 31:30)

A nap végén lélekben megújulva, vidáman mentek haza az asszonyok, hogy amit elnyertek öt órában, azt továbbadják családjaiknak, gyülekezeteiknek.