"Az (egyetemi) fiatalság nem a jövő, hanem a most gyülekezete."

A Lágymányosi Ökumenikus Központban (1117 Magyar tudósok körútja 3.) 2013. május 31-én, pénteken 18 órától egyetemi istentiszteleten találkozhatnak azok, aki az elmúlt 23 évben hosszabb-rövidebb ideig az egyetemi gyülekezet tagjai voltak.

A Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet 23. tanévét zárja, nem szokványos "kerek" dátum, amiről szokás megemlékezni, azonban az oktatási rendszerünkben, azok a fiatalok, akik minden  tanulmányukat időben zárják 23 évesen akár már kézhez kaphatják a diplomájukat. Így Isten iránti hálával elmondhatjuk, hogy az egyetemi gyülekezet egy generáció óta gyűjti össze, ad lelki otthont a fővárosban tanuló református főiskolásoknak és egyetemistáknak.

1989 őszén lelkes teológus-hallgatók, egyetemisták, professzorok által megszervezett hat alkalomból álló istentiszteleti-sorozatból egy, "csak" fiatalokból álló gyülekezet született. Az egyetemi gyülekezetben a majd' másél évtized alatt, összesen körülbelül ezerötszáz egyetemi és főiskolai hallgató, tanuló és fiatal "fordult" meg: hallgatta szerdánként Isten Igéjét, illetve szolgált az istentiszteleteken és az egyéb programokon (bibliaórák, imaalkalmak, dicsőítés, kirándulások, nyári táborok stb.). A 23 tanév alatt nagyjából száz vendég lelkipásztor, illetve (1994-től) az egyetemi lelkész is hirdette az Evangéliumot mintegy 920 alkalommal. A közösség otthonául a Kálvin téri református templom, illetve a teológia díszterme (Ráday utca 28.) szolgált; 2002-től az új egyetemi város területén a Lágymányosi Ökumenikus Központban működik az egyetemi gyülekezet.

Az elmúlt évtizedben a fővárosi egyetemek hallgatóinak a száma több százezresre növekedett. Ez is bizonyítja, hogy a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet mellett hasonló egyetemi közösségre van igény a pesti oldalon is.

Május 31-én pénteken 18 órától lehetnek istentiszteleti közösségben mostani egyetemisták az ex-egyetemi gyülis tagokkal, hogy hálát  adjanak Istennek ezért a gyülekezetért. (Az istentisztelet ideje alatt gyerekmegőrzés biztosított.)

Csatolt állományok