Az egység

Isten iránti hálával adjuk hírül, hogy 2009. május 22-én, 11 órakor a magyarországi, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi és partiumi részegyházak aláírták a Magyar Református Egyház Alkotmányát. Ezzel a lépéssel, közel 20 évi fáradozás után, mi, magyar reformátusok évszázados közösségünket ebben a formában juttatjuk kifejezésre – visszhangozták a hatalmas hangfalak az Alkotmányozó Zsinat üzenetét négy évvel ezelőtt Debrecenben. Az egységes Magyar Református Egyház megalakulásának negyedik évfordulójára emlékezik május 26-án, vasárnap a Kárpát-medence magyar reformátussága.

Felejthetetlen, különös, megható, szívbemarkoló – záporoztak az érzéseket kifejező jelzők 2009. május 22-én. A kálvinista Rómába ünnepelni gyűlt össze a magyar reformátusok húszezres tömege. Szerették volna kinyilvánítani az egységet, és cáfolni azt a vélekedést, hogy széthúzó nemzet a magyar. A résztvevők bizonyítani akarták az összetartozást és felülírni a fájdalmas múltat.


„Összetartozásunkat még történelmi viszontagságok és politikai szándékok sem tudták kikezdeni, így a trianoni döntés és a 2004. december 5-i népszavazás sem tudta szétzilálni közösségünket" – olvasható az Alkotmányozó Zsinat üzenetében, amelyet a Nagytemplom előtt Tonk István, az erdélyi egyházkerület – azóta elhunyt - főgondnoka hirdetett ki.


Fekete Zsuzsa rádiós riportjával 2009. május 22-re, a református egység napjára emlékezünk.

Kapcsolódó képtárak – Füle Tamás képei:

"Egy maréknyi föld" (28 fotó)
 

 

 

Alkotmányozó Zsinat (42 fotó)
 

 

 

Egyesítő menet  (27 fotó)
 

 

 

Istentisztelet (57 fotó) 

 

 


Forgatag
(77 fotó)