Befogadni és megújulni készen

Ötödik tanévét nyitotta meg a svábhegyi Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium.
Az intézmény zömmel református és evangélikus hallgatóknak ad otthont szerte a Kárpát-medencéből.

A tanévnyitón Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke János evangéliuma 19. részének 35-től 39-ig versig tartó igeszakasza alapján tartott áhítatot, majd azoknak az egyházkerületeknek a nevében is köszöntötte a diákokat, ahonnan a hallgatók érkeztek.
– Mindazok, akiknek a kerületéből és ajánlásával itt lehettek, szeretettel gondolnak rátok, és arra buzdítanak most rajtam keresztül, hogy az itt töltött időt a lehető legjobban használjátok ki, hogy épülhessetek és építhessetek – fogalmazott a dunamelléki püspök, a szakkollégiumot fenntartó Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány Felügyelő Bizottságának elnöke.

Szabó István tanévnyitó áhítata

 



Imádságban elkért tanév
– A tanévnyitón az ünnepi szónok általában azzal kezdi a mondanivalóját, hogy elmondja, nagy kihívások vannak előttünk, mivel változik a közigazgatás, az oktatási rendszer, az értékrend és változnak az intézmények is – kezdte ünnepi beszédét dr. Szabó Tibor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Majd hozzátette:
– Nekünk nem ezt kell elmondanunk. A mi intézményünk olyan értékrendre épül, amelynek eredete kétezer évre nyúlik vissza. Ezek az értékek pedig nem változnak.
A szakkollégium következő tanévéről szólva a kuratórium elnöke azt mondta, a reményeket és a terveket sem szükséges latolgatni, hiszen azokat imádságban kérte el a tanévnyitón a diákság és a vezetőség.
– Abban bízom, ezt az imádságot mindenki komolyan gondolja, és ha így van, akkor a mi közösségünk is épülni fog, tükrözve azokat az értékeket, amelyekről az elmúlt öt-hat évben nyilatkozatott tettünk – tette hozzá.
Dr. Szabó Tibor a felsőbb évfolyamosoktól azt kérte, fogadják be az új fiatalokat, és avassák be őket a  szakkollégiumi életbe és értékrendbe. Az elsősöktől pedig azt kérte, hozzák az új szellemiséget; azt, ami csak bennük van, és tegyék hozzá a közöshöz.

Folyamatos építkezés
A tanévnyitón bemutatkozott a szakkollégium új tanulmányi igazgatója. Csapó Tamás portálunknak adott interjújában úgy fogalmazott, felelősség a szakkollégium közösségébe bekerülni, mégis optimistán tekint az elkövetkező tanévre.
– A szakkollégium célja, hogy a diákok az életükben alkalmazhassák mindazt, amit lelki alkalmakon vagy a képzés során magukba szívnak. Építkezésnek tekintem a közös munkát, és az én szerepem ebben hallatlanul nehéz, de éppen ezért tetszik – árulta el.
Csapó Tamás hozzátette, szeretné a tanulmányi rendet megszilárdítani, és szorgalmazni, hogy egymásra épüljenek a szaktárgyak. Tervezi, hogy bevezeti az elektronikus tantárgyfelvételt is, hogy megkönnyítse a hallgatók dolgát. Úgy véli, a kuratóriumra és a diákságra egyaránt partnerként számíthat, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetne a folyamatos kapcsolattartásra a diákokkal.


Jakus Ágnes