„Békesség és üdvözlet” – Világimanap Csillaghegyen

2012. március 2-án mint a világ oly sok keresztyén egyházában a Csillaghegyi Református Gyülekezetben is imanapot tartottunk. A világimanapra, - amelynek ebben az évben Malajzia volt a témája,- nemcsak asszony és lánytestvéreink jöttek el, hanem férfitestvéreink is képviseltették magukat. Örömmel töltött el minket, hogy a szervezésből ők is lelkesen kivették a részüket.

Az imanap Malajziának, ennek a távoli ázsiai országnak a bemutatásával kezdődött. Megismertük az ország történelmét, gazdaságát, népességét és földrajzát, gazdagon ilusztrálva az ország gyönyörű tájairól készült fotókkal. Bepillantást nyertünk a különböző kulturális, vallási, etnikai, nyelvi és szociális gyökereket tekintve sokszínű országnak az életébe. Megismertük azt a toleranciát amit ez a multikulturális nép egymás vallása és kúlturája iránt mutat.

Az előadás alatt láthattuk a maláj nők életének mindennapjait. Halgattuk zenéiket, megismertük azt az évtizedes küzdelmet amelyet az egyenjogúságukért az elfogadásukért, a megbecsülésükért vívnak. Teszik mindezt töretlen hittel, és kitartással. Hiszen egy olyan országban, ahol a keresztyénség aránya a lakosság létszámához viszonyítva igen csekély és a népesség több mint fele iszlám vallású, bizony nem könnyű a nők helyzete. Mindezek ellenére befogadásuk és békességük példamutató. Példázza mindezt köszönésük is: „békesség és üdvözlet”. Miután megismertük a maláj nők életét, közösen olvastuk a liturgia füzetet és imáinkban vittük e távoli nőtestvéreink sorsát az Úr elé.

Mi akiket földrészek választanak el tőlük, együtt imátkoztunk, hogy e távoli ország asszonyainak életében is „Győzedelmeskedjen az igazság” . A liturgia végén kellemes maláj zene mellett közösen elfogyasztottuk a nőtestvéreink által készített maláj ételeket, teákat, édességeket. Lehetőségünk volt megismerni eredeti szinpompás textiliákat és színes kiadványokat. Mindannyiunkat örömmel töltött el, hogy bárhol is élünk a világban Krisztus szeretete velünk van. Jó érzés tudni, hogy bár földrészek választanak el egymástól de a Szentlélek határtalanul munkálkodik.

Leányiné Béres Gyöngyi

További fotók a szövegre kattintva érhetők el