Bevállalod?

Négy nap vagy egy év - ki mennyit tud adni az idejéből. Január végéig még több önkéntes programra lehet jelentkezni.


Egy éven át

Csaknem 800 fiatal vett részt az elmúlt években az Önkéntes Diakóniai Év programban, és vállalt 10-12 hónapos önkéntes munkát hazánkban, Kárpátalján, Amerikában vagy valamelyik európai országban. Az Önkéntes Diakóniai Év tagja az Ecumenical Diaconal Year Networknek (www.edyn.org) amelybe 14 európai ország és 3 amerikai egyház kapcsolódik be. 
Az Önkéntes Diakóniai Év lehetőséget biztosít fiatal felnőtt önkénteseknek, akik elhívást éreznek, hogy Istent és a többi embert szolgálják. A kultúrákon keresztüli utazás során tanulhatnak önmagukról, a világról, amelyben élnek, és Istenről, aki életeket formál át. A szolgálati helyek a legkülönbözőbbek: sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal éppen úgy lehetőség nyílik a foglalkozásra, mint idősekkel, szociálisan rászorultakkal, hajléktalanokkal, kisebbségben élőkkel.
A Diakóniai Év Programot a Református Egyház és a Református Szeretetszolgálat Alapítvány finanszírozza. Évente mintegy 90 önkéntes szolgál a programban. Létrehozása óta egyre növekszik az érdeklődés a program iránt, amely ráébresztette az egyházakat arra, hogy az önkéntesség fontos gyakorlati eszköze lehet az emberek felkarolásának. Az irodának jó kapcsolata van az egyházi vezetőséggel, növekvő mértékben támogatják az ÖDÉ programját. A Diakóniai Évnek szoros kapcsolata van a magyarországi és kárpátaljai Cigány Misszióval.
A programba 2013. január 31-ig lehet jelentkezni! A jelentkezésről bővebb információt itt olvashatnak. 

Már csak Te hiányzol a csapatból?
Akkor ne habozz, hanem jelentkezz kiscsoport vezetésre a 2013-as Csillagpontra!

„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés" – különösen is igaz ez a Csillagpontra, mert idén is több mint 3500 fiatal részvételére számítanak a Református Ifjúsági Találkozón. Ezért várják a szervezők a kiscsoportvezetők jelentkezését:
Szeretnél részt venni egy pezsgő hangulatú és Krisztus-központú ifjúsági találkozó szervezésében, lebonyolításában? Érzel magadban elhívást, hogy a Csillagpont négy napján, 8-15 fő vezetőjeként beszélgetéseket vezess a találkozó előadásairól? És rendelkezel kiscsoportvezetői gyakorlattal a Csillagponton kívül? Akkor várjuk jelentkezésedet a kiscsoportvezetők közé a Csillagpontra, melyet 2013. július 23-27. között rendezünk meg Mezőtúron. Jelentkezni 2013. január 31-ig lehet ezen az űrlapon. További információ itt.

Akadálymentesítés mint hitvallás
„Jól működő gyakorlatok, megvalósult projektek gyülekezetek akadálymentesítésében" címmel hirdetett pályázatot az MRE Szeretetszolgálati Iroda és a Magyar Református Szeretetszolgálat:
2013. a Hitvallás éve egyházunkban, így ezen pályázat keretében a modern kori hitvallás egyik fontos szegmensét helyezzük előtérbe. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy testi vagy értelmi fogyatékkal élő testvéreink milyen lehetőségeket kapnak egy-egy gyülekezetben.
Olyan megvalósult projektek, gyakorlatok leírását várjuk a Kárpát-medence magyar gyülekezeteitől, melyek segítségével az akadályozott testvérek is esélyt kapnak arra, hogy a gyülekezeti alkalmakon részt tudjanak venni, a közösség aktív tagjai lehessenek. Milyen nekik szánt külön alkalmakat tartanak, hogyan vannak közösségben az ép testvéreikkel, milyen módon segít a gyülekezet a helyzetükön, hogyan tudnak ők segíteni, aktív részeseivé válni a közösségüknek?
Formai követelmények, díjak és határidők, továbbá bővebb felvilágosítás a http://www.jobbadni.hu/palyazat linken olvasható vagy a vad.lilla @ jobbadni.hu email címre írva kérhető. A pályázat beadásának határideje: január 31.

Egyházmegyei koordinátorokat keres a Szeretethíd
Idén május 24-25. között ötödik alkalommal rendezik meg a mintegy tizenegyezer főt megmozgató önkéntes akciót, a Szeretethíd – Kárpát-medencei református önkéntes napokat.
Ehhez a munkához keresnek a főszervezők mellé helyi segítőket, egyházmegyei koordinátorokat a bács-kiskunsági, vértesaljai, pápai, borsod-gömör, csongrádi, bihari egyházmegyékbe, valamint Budapestre.
A szervezők szeretettel várják minden olyan lelkes önkéntes jelentkezését, aki jó szervező- és kommunikációs készséggel bír, februártól júniusig aktívan együtt tud működni a Szeretetszolgálattal, és segíteni tudja a munkát. A jelentkezők lehetnek lelkipásztorok, gyülekezeti tagok és ifisek egyaránt. Egy-egy megyében akár több koordinátor is munkálkodhat. Bővebb információ itt.
 

Képek: think.transindex.ro, refdunantul.hu, facebook.com/csillag.reformatus.