Coetus Theologorum Budapesten

A teológusok jövőképéről és a lelkészképző intézmények közötti áthallgatásokról is szó esett a teológiaprofesszorok találkozóján.

A budapesti, a debreceni, a sárospataki, a pápai, a kolozsvári és a komáromi református lelkészképző intézmények professzorai találkoztak a budapesti teológián július 4. és 7. között. A Coetus Theologorum nevű találkozó a teológiák közötti párbeszéd kötetlen fóruma. Célja, hogy a gyakorlati kérdésekben is elősegítse a magyarországi, valamint a határon túli lelkészképző intézmények közötti együttműködést.

A hétfői megnyitón Szabó István, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke János evangéliuma 4, 43–45 alapján arról beszélt, hogy lehet-e valaki próféta a saját hazájában. A püspök hangsúlyozta, Jézus maga jelenti ki, hogy nem, mégis bemegy Galileába.

A tanácskozáson minden nap más teológia képviselője számolt be intézménye életéről, kihívásairól.
Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának megválasztott dékánja kérdésünkre elmondta, a magyarországi teológiákon az elmúlt négy-öt év mélyrepülése után az előző tanévben nőtt a lelkészképzésre jelentkezők száma, és a tendencia idén is folytatódott. 

 

Csatolt állományok