Csak görbüljön?

Az első vizsgaidőszakodnál majd visszasírod az érettségit - hangzik az egyetemisták biztatása az aggódó gimnazistáknak. A végzős diákoknak ez sovány vigasz, hiszen a többség számára az érettségi az első komolyabb megméretés.
 

A történelem írásbeli érettségi vizsga után felszabadult diákokkal beszélgettünk a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban.





Sok csoki

Király Júlia legjobban a matematikától félt, de az internetre felkerült megoldások alapján úgy érzi, "görbülni fog" a jegy.
– Fejlesztő pedagógus szeretnék lenni, ezért inkább a humán tárgyakra és az idegen nyelvekre van szükségem  mondta el kérdésünkre a végzős fiatal.
Júlia saját jegyzeteiből tanul legszívesebben, de írásbeli érettségire készülve igyekezett minél több korábbi érettségi tesztet is megoldani. Az utolsó délután viszont már a pihenésé.
 Sok csokit eszem és megpróbálok valami mással foglalkozni, hogy kikapcsoljam az agyam, így könnyebben vágok neki a másnapi megméretésnek.

Egy kis kiruccanás
Hellner Johanna számára a történelem volt a legkönnyebb az eddigi vizsgák közül. Az érettségi után Angliába megy bébiszitternek, hogy jobban megtanulja a nyelvet. Amikor hazajön, szeretne továbbtanulni, de egyelőre nincs konkrét elképzelése.

 

 


 Nem szoktam plüssállatot vagy más kabalát bevinni a vizsgára. Hétfőn azonban anyukáméktól kaptam egy szép és bátorító képeslapot, ami nagyon tetszett. Kedden ezt vittem magammal a matematika írásbelire.
Pauler Petra egy évet szintén külföldön szeretne eltölteni önkéntesként, majd óvónőnek szeretne tanulni. 

 

 


Egyedi választás
Az a legfontosabb, hogy az ember nyugodtan üljön be a vizsgára  mondja Brandenburg Máté. A végzős diák szerint a pihenés sokat számít a vizsgák előtt. A fiatal zenei pályára készül.
- Már kilencéves korom óta dobolok, a felvételin már túlvagyok, szeptembertől a Kőbányai Zenei Stúdióban tanulok majd.


Kreisz János is túlesett már a felvételin, és csak az érettségi bizonyítványa szükséges ahhoz, hogy szeptemberben megkezdje tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán.
 Gyermekkorom óta járok templomba, egy gyülekezeti táborban döntöttem el, hogy a teológiára megyek. Vannak olyan osztálytársaim, akik értetlenül kérdezgetik, miért jelentkeztem éppen oda, azonban a hívők örülnek a választásomnak.

Sajnos vége
Nagyon szerettem ide járni  mondja Derdák Dorottya, aki hét évig tanult a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban, ebből egy évig angolt, emelt óraszámban.
– A gimnáziumban eltöltött évek nagyon fontosak az ember életében, mert döntünk a jövőnkről, arról, hogy hol szeretnénk továbbtanulni, mit várunk az élettől, és talán a legjobban itt ismerjük meg saját magunkat is.
Dorottya történelemből emelt szinten érettségizett, hogy jogot tanulhasson.
 A büntetőjog érdekel leginkább. Mások számára ez száraz és magolós szakma. Izgalmas viszont az a kérdés, hogy mi alapján ítélnek el valakit, hiszen itt mások sorsáról kell dönteni.

Tervek és stratégia
Minden évfolyam számára komoly megpróbáltatást jelent az utolsó gimnáziumi év, különösen az érettségi vizsgák, hiszen a diákok életében ez az első nagy megméretés. Laták István, az egyik végzős osztály osztályfőnöke azt mondja, már a ballagás napján is érezte néhány diáknál, hogy fél. Igyekezett azonban megnyugtatni őket.
 Osztályfőnökként erre több lehetőségem van, mint egyszerű szaktanárként. Elmondtam a diákjainknak, hogy legyenek céljaik, stratégiáik a továbbtanulásban. Biztatom őket, hogy ne az egyetemi férőhelyek létszámadataival törődjenek, hanem a tudásuk minél pontosabb átadásával.
Laták István azt mondja, a diákok többsége nem természettudományi és műszaki, hanem humán szakokra jelentkezett. A magyar nyelv és irodalom, valamint történelem szakos tanár arra bátorítja a fiatalokat, hogy ne adják fel terveiket, ha elsőre nem sikerül bejutni a kívánt helyre. Igaz, hogy itthon nem könnyű boldogulni, Laták István mégis fontosnak tartja, hogy saját hazájukban kamatoztassák tudásukat a fiatalok.
 Vannak más lehetőségek is az egyetemen kívül, ha valaki nem jut be a felsőoktatásba. Jó OKJ-s képzéseket szerveznek és egyáltalán nem szégyen az sem, ha valaki egy évig dolgozik, és csak utána kezdi meg a tanulmányait.

A lényeg, hogy görbüljön
Bár a történelem írásbeli érettségit a diákok szerint is könnyen meg lehet írni megfelelő fogalmazókészséggel és a történelmi atlasz segítségével, a matematikaérettségiről többen úgy nyilatkoztak, örülnek, ha meglesz a kettes. A görbülő jegyekhez idén és jövőre még elég a 20 százalékos teljesítmény, az oktatási államtitkárság tervei szerint azonban két év múlva már 25 százalék kell az elégségeshez.
Jelenleg hármast, négyest és ötöst a diák 40, 60, illetve 80 százaléktól kaphat középszinten, emelt szinten pedig 33, 47, 60 százaléktól. Ezek a százalékban megadott követelemények 2014-ben sem fognak változni.

Dobó Márta