Csináljuk a fesztivált

Jóízű nevetés, hangulatos fények, élő bárzene – a külföldi turistáktól hemzsegő Ráday utcán sétálni egy átlagos, nyári hétköznap este is felpezsdítő élmény. Különösen így van ez, amikor a reformátusok egy hétvégén át elözönlik a Bakáts tértől a Kálvin térig húzódó Kultuccát, és az öreg falak bábosok ízes nyelvjárásban elmondott meséit, ősi dallamokat és tánclépéseket, gyerekek és felnőttek kacaját visszhangozzák.

A világ elé tárni
– Az a célunk, hogy megőrizzük és megmutassuk református zenei kincsünket, kultúránkat a jelen és az utókor számára – írja Böszörményi Gergely a IX. Református Zenei Fesztivál honlapján.
A fesztiváligazgató úgy fogalmazott, a rendezvény küldetése, hogy a Magyarországi Református Egyház kulturális, társadalmi, szociális és hitéleti munkáját egyháztagjai és a világ elé tárja.
A Református Zenei Fesztivál a hagyományokhoz híven idén is a zenei műfajok széles skáláját nyújtja: az érdeklődők kórusművek, egyházi énekek, népzene, világzene és szimfonikus rock közül válogathatnak. Nemcsak a Kárpát-medencéből érkeznek előadók, de Svédországból, Ausztriából és Csehországból is.

Várják a családokat
A fesztivált fáklyás menettel nyitják meg május 18-án, pénteken. A menet a Bakáts térről indul és a Kálvin térre érkezik meg, ahol a késő esti zenés áhítaton Szabó István dunamelléki püspök hirdet igét. Az est vendégelőadói Sebestyén Márta és Andrejszki Judit lesznek, és egy 250 énekest számláló kórus is fellép.
Szombaton családi és gyermekprogramokkal várják a családokat: lesz sárkányröptetés, igehorgászat, kézműves foglalkozások, továbbá mesél és kacagtat Écsi Gyöngyi és a Tábita bábcsoport. Az ötszáz fős fesztiválkórus a Nemzeti Múzeum lépcsőjén sorakozik fel.
A református egység napján, vasárnap délután öt órakor ünnepi istentiszteletet tartanak a Kálvin téri református templomban. Este hét órától a Kelemen Kvartett lemezbemutató koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a teológia épületében, a Ráday utcában.

Kerekasztalok az identitásról
A fesztivál pénteki és szombati napjain tartják a református kézművesek vásárát, és ekkor mutatkoznak be a különféle missziós szervezetek is a Ráday utcán felállított standjaik mellett.
A Lónyay Utcai Református Gimnáziumban református intézmények állítanak ki a fesztivál ideje alatt.
A hagyományos kerekasztal-beszélgetések idei témája „Identitásunk az egyházban, a Kárpát-medencében, Európában – a család, az egyház és a civilek szerepe a társadalomban". A meghívott vendégek szombaton Bogár László közgazdász professzor, vasárnap pedig Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, valamint Kassai Gyula, lévai református lelkész lesznek.

Egyházi műhelyek találkozója
A fesztivál alkalmat ad arra is, hogy a Kárpát-medencei református műhelyek – köztük népdalkörök, dicsőítő együttesek, színjátszó körök, cserkészcsapatok, diákönkormányzatok, különféle ifjúsági fesztiválok, valamint a diakóniai szolgálatok műhelyei – bemutathassák munkájukat.
– Az emberek többsége nem tudja, hogy a református egyház milyen komoly szellemi tőkével rendelkezik, és hogy ezek a műhelyek a társadalom számára elengedhetetlen szolgálatot végeznek. A műhelyek sok esetben egymás munkáját sem ismerik, ezért is hasznos, hogy képviselőik találkozhatnak – vélekedik Böszörményi Gergely.

Izgalmas túra a pincétől a padlásig
Idén a Református Zenei Fesztivál ifjúsági rendezvénnyel bővül. A ZEFIR elnevezésű találkozón fellépnek többek között a józsefvárosi, a gazdagréti és a pesterzsébeti ifjúsági zenekarok. A Kálvin tér 9. szám alatti udvar színpadán a felállások szünetében a kispest-rózsatéri fiatalok evangéliumi drámajátékokat adnak elő.
A Zarándok útja – a szervezők ezt a címet adták annak az élménypedagógiai útnak, melyet május 19-én, szombaton biztosítanak a dunamelléki egyházkerület Ráday utcai székházában. A résztvevők a pincétől az udvaron át az ötödik emeletig hat állomás érintésévek juthatnak el a romlás városából a mennyei városig. Az úton csak egymást segítve lehet előrehaladni, ezért a szervezők csapatok jelentkezését várják délelőtt tíz és délután négy óra között bármikor.
– Személyes döntések, közös felelősség, sok-sok játék és komoly, életre szóló megtapasztalások várnak azokra, akik vállalják ezt az élményt – hirdetik a szervezők a rendezvény Facebook-oldalán.
A Zarándok útja című programot követően a székházban jutalmazzák a „legreformátusabb" képet kereső fotópályázat nyerteseit.

Önkéntesek jelentkezését várják
A fesztivál hétvégéjére esik a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok elnevezésű megmozdulás is. A Magyar Református Szeretetszolgálat akciója közhasznú és szociális feladatok elvégzését tűzte ki célul. A negyedik alkalommal szervezett megmozdulásra idén is várják önkéntesek jelentkezését. A vállalkozó kedvűek kerítésfestéssel, parkrendezéssel, idősek és betegek látogatásával, szemétszedéssel szolgálhatják szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetük javát. A szervezők a hagyományos feladatok mellett a református zenei fesztivál lebonyolításában is számítanak önkéntesek segítségére.

Már kaphatók a jegyek a MÜPÁ-ba
A zenei fesztivál társrendezvényét, a XI. Református Énekek hangversenyt június 30-án, szombaton rendezik a Művészetek Palotájában (MÜPA), Budapesten. A hangversenyen a 350 fős egyesített Kárpát-medencei református kórus lép fel Arany János, Berkesi Sándor, Cseri Zsófia és Hartyányi Judit karnagyok vezetésével. A kórust orgonán kíséri ifj. Szotyori Nagy Gábor. Az eddigi rendezvények felvételeiből összeállított Református énekek CD- és DVD-sorozat szintén megvásárolható a helyszínen. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a belépőjegyek már május végén elfogynak, ezért érdemes minél előbb megvásárolni azokat.

A Református Zenei Fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírekről, a fellépőkről és a szálláslehetőségekről a fesztivál honlapján tájékozódhat.

Jakus Ágnes