Dohánygyárból templom?

Bár a Biblia máig a világ legelterjedtebb könyve, Biblia Múzeum csak egy létezik hazánkban. Ez az egyetlen is két éve zárva tart felújítási munkálatok miatt. A készülő új kiállításról, terveiről a múzeumvezetőt kérdeztük, aki azt is elárulta, ha a múzeumra még várni kell is, nemsokára Bibliás Könyvesbolt nyílik a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházában.

Templommá tetted a múzeumot! – mondta egyszer egy látogató Timár Gabriella református lelkipásztornak, a Biblia Múzeum vezetőjének. Az egykori Ferencvárosi Dohánygyár épületében, a Ráday utca 28. szám alatt ma a református egyház intézményeit találjuk, többek között a dunamelléki egyházkerület székházát, a Ráday Könyvtárat és a Biblia Múzeumot. Ez utóbbi 2011 óta az átépítési munkák miatt zárva tart, hogy több mint húsz év után megújult kiállítással várja az érdeklődőket. Összeállításunkban Timár Gabriella vezet körbe minket a felújítás alatt álló múzeumban.

Könyvesbolt nyílik

Bár a múzeum felújítási munkálatai még javában tartanak, az egyházkerület székházában május 24-én, a Református Zenei Fesztivál alatt nyílik meg a Bibliás Könyvesbolt. A Dunamelléki Református Egyházkerület könyvesboltját Szabó István püspök nyitja meg a fesztivál első napján, délután 4 órakor. A könyvesboltban a magyar protestáns és idegen nyelvű bibliák is elérhetők lesznek, valamint protestáns teológiai, irodalmi, életvezetési és gyermekkönyvek is. Aki játszva szeretné megismerni a Bibliát, vagy próbára tenné tudását, azoknak a bibliai társasjátékokat, illetve ajándéktárgyakat ajánljuk figyelmébe. A könyvesbolt a Református Zenei Fesztivál ideje alatt végig nyitva tart, utána hétfőtől péntekig 10 és 19 óra között várja az érdeklődőket. Június végéig 20% nyitási kedvezménnyel vásárolhatnak a könyvesboltban.

Kiállítások a megújult múzeumi térben

A zenei fesztiválra a Biblia Múzeum két időszaki kiállítással készül. Beszédes leveleim, leveles beszélgetéseim címmel Vadászné Ablonczy Emőke iparművészeti kiállítása, illetve a Magyar Bibliatársulat nemzetközi bibliafordításokból álló kiállítása kap helyet a múzeumban. A külföldi bibliák közül a legújabb illusztrált és képregényes bibliakiadásokat tekinthetik meg a látogatók.

A videót Pete Violetta és Dobó Márti készítette.