Egész nap

Tízéves a kolozsvári Agnus Rádió. Az évfordulót közösségi nappal, színes programokkal ünnepelték a református rádióban. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke arról is szólt a születésnapi rendezvényen, hogy egész napossá tennék a rádió adását. 

Egész nap
Egész napossá tenné rádióadását az Erdélyi Református Egyházkerület - jelentette be a kolozsvári Agnus rádió tizedik születésnapja alkalmából szervezett rendezvényen Kató Béla, az egyházkerület nemrég beiktatott püspöke. A
z egyház médiastratégiájáról tartott előadásában azt mondta, hogy az egyháznak meg kell próbálnia elérni a templomba nem járó híveit is. Ehhez pedig a modern kommunikációs csatornákat kell használnia.

A püspök a helyi rádió és televíziócsatornák által biztosított egyházi műsorsávokat is fontosnak tartotta, amelyek a regionális identitás erősítésében játszhatnak szerepet. "Ezek mellett azonban saját orgánumokra van szükség, amelyekkel a sajátos üzeneteinket el tudjuk juttatni az emberekhez". A püspök hozzátette, egy egész napos rádióadás túlléphetne az egyházi szertartásokon, és a hétköznapi élet problémáiról is szólhatna úgy, hogy közben keresztyén szemléletet közvetít.

Ha találkozni akar
Ma már nem elég, ha dolgozunk, arról másnak is tudnia kell – mondta korábban a Parókia portálnak Kató Béla. „Az egyháznak tudomásul kell vennie, hogy ha találkozni akar az emberekkel ugyanazon a hullámhosszon kell mennie, vagyis ha az információkat a rádióból, a netről, az újságból szerzik, akkor ki kell használnunk a média adta a lehetőségeket."

Kató Béla egy egyházi hírportál beindítását is előrevetítette az Agnus Rádió tizedik születésnapján. Hozzátette azonban, hogy ez nem helyettesítheti a nyomtatásban megjelenő, Üzenet című (jelenleg kéthetente megjelenő) egyházi lapot, hiszen az erdélyi templomlátogatók többségének nincs internetkapcsolata. Bejelentette azt is, hogy az egyházkerület nagyságrendekkel többet akar költeni kommunikációs csatornáira, mint az elmúlt években tette, emellett a médiában is számít az önkéntesekre.

Közösségépítés
Célunk továbbra is, hogy az Agnus Rádió a közösségépítés eszköze legyen előbb Kolozsváron, majd Erdély több helységében – vallja Adorjáni László, a rádió vezetője. Hozzátette: azt szeretnék, ha a rádió műsorai is segítenének abban, hogy a magyarok keresztyén hite erősödjön, a közösség önmaga értékeit és lehetőségeit felismerje, tettre késztessen, összefogjon, és a házhoz kötötteket a közösségi életbe bekapcsolja.
Az evangélium hirdetése, maradandó kulturális értékek felmutatása, valamint információ cseréje által, együtt a helyi közösséggel, ezek az irányadói a közösségi rádiónak. Ez nem jelent egyoldalúságot, hanem azt, hogy a különböző vélemények felsorakoztatása rendjén tudatosan törekszenek arra, hogy segítsék a hallgatót a biblikus szemlélet elfogadására. Nem kényszerítik ugyan nézőpontjukat a hallgatóságra, de nem rejtik véka alá hitüket.

Az egész napos református rádióra az egyház ezután próbál frekvenciát szerezni. A református egyházkerület felügyelete alatt működő Agnus rádió jelenleg Kolozsvár mintegy húsz kilométeres körzetében sugároz műsort a hajnali három és nyolc, valamint a tizenkettő és tizenöt óra közötti idősávokban. A 88,3 MHz-es frekvenciát egy román nyelvű egyházi csatornával osztja meg.

Az MTI az Agnus Rádió és a Parókia portál információ alapján összeállította:
Fekete Zsuzsa