Egy "átlagos" olimpiai bajnok

"Tizenöt millió magyart kellett végigvinnem ezen a 200 méteren!" - Gyurta Dani olimpiai bajnok szavai az egész országot meghatották londoni ötkarikás győzelme után, amikor vele együtt minden magyar úgy érezhette, hogy büszke nemzetére. 

Sírni csak a győztesnek szabad – de akkor még férfiként se szégyen. Olimpiai győzelme után Gyurta Dániel könnyeivel küszködött, mint mondta, hosszú ideje várt erre a pillanatra. De hogyan maradhat az ember ugyanaz a nagy dicsőség után? - erről is kérdeztük az olimpiai bajnok sportolót.


Londoni győzelmed után azt nyilatkoztad, hogy ez nem csak a te sikered, hanem Magyarországé is. Miért gondolod ezt így, hiszen te tempózol a medencében hosszú órákon át, és nem az ország?
Igaz, én úszom a vízben, de amikor a dobogón állok és szól a himnusz, az nem csak nekem, hanem a hazámnak is szól.


Az egyik legsikeresebb úszó vagy Magyarországon. Bizonyára sok mindenről kellett lemondanod ezért. Miről kellett lemondanod, hogy élted meg ezt, és kaptál-e valamit a lemondásodért cserébe?
Akár sokáig is sorolhatnám, hogy miről kellett lemondani, vagy inkább miről maradtam le az elmúlt évek alatt, de ezt inkább nem tenném. Nem fájt soha, hiszen ezzel ellentétben nagyon sokat kaptam is egyúttal. Számomra mindig is a legfontosabb volt, hogy a sportpályafutásom sikeres legyen, nagy győzelmeket érjek el. Ez sikerült.

Miért fontos neked, hogy hangsúlyozd a magyarságodat a győzelmeiddel összefüggésben?
Nagyon egyszerű a válasz, mert magyar vagyok, nem is hangsúlyozhatnék mást.

Mostanában több magyar olimpikon és más sportolók is külföldre távoztak, és más nemzet színeiben versenyeznek majd. El tudod képzelni, hogy egyszer te is idegen ország zászlaja alatt versenyezz?
Jelenleg nem gondolkozom ezen a kérdésen. Most úgy gondolom, hogy nem, de az élet produkálhat váratlan helyzeteket. Furcsán érezném magam, ha a dobogón állva más ország himnuszát játszanák nekem.

Szerinted kik lehetnek hiteles példák a mai fiatalok előtt, hogy ne csak az egyéni sikerek, hanem a közös, magyar sikerek is fontosak legyenek számukra?

Neveket nem szeretnék említeni, mindenkinek érezni, tudnia kell, kire tud felnézni, ki mutat neki példát, mi az a cselekedet, amely példaértékű lehet.

Sokan külföldre vágyakoznak a jobb körülmények miatt. Mi az, amiért szerinted mégis érdemes itt maradni?
Sokat vagyok külföldön, nekem jó érzés itthon lenni szülőkkel, nagyszülőkkel. A barátaim is itthon vannak. Ezek a kapcsolatok adnak számomra erőt, biztonságot. Másrészt a hazai ízeknek sincs párja a világon.

Neked ki a példaképed?

Nagyon sok példaképem volt és van. Én is változom az évek alatt, így más-és más jelent számomra értéket egy-egy időszakban. Fontos azonban, hogy igazi értéket képviseljen akár a sportban, akár „csak" emberi cselekedetekben.

Korábban így nyilatkoztál: „Akkor igazi olimpiai bajnok valaki, ha ez nem változtatja meg az életét, ugyanolyan szerényen éli a mindennapjait, mint addig. Igaz, több érem lesz a vitrinben." Az olimpiai érem mégis hatalmas dicsőség, hogyan lehet szerénynek maradni olimpiai bajnokként is? Mit kell ahhoz tenni, hogy ne szálljon valaki fejébe a dicsőség?
Most is azt gondolom, egy olimpiai aranyérem nem változtatja meg az ember életét. Ez nagyon kemény munka látható eredménye ugyan, de ezt követően az ember ugyanúgy dolgozik tovább. Halad a következő cél felé. Ha a dicsőséggel foglalkoznék, akkor az edzések már nem motiválnának. Nekem nagyon sokat segített a megtorpanás időszaka is.

Az olimpia után azt mondtad: „Amikor mélyponton voltam, amikor sokan leírtak, akkor is voltak, akik kitartottak mellettem, hittek bennem! Az elmúlt években sem mindig úgy kezeltek, mint azt, aki a legjobb eredményeket szállítja, azt hiszem, nekik is csattanós választ adtam" Mi adott ebben a helyzetben erőt, hiszen nem egy-két napos mélypontról volt szó? Hogyan sikerült kijönni belőle?

Soha nem éreztem mélypontnak a történteket. Mindig hittem az elvégzett munkában, magamban és az edzőkben. Minden sportolónál vannak nehezebb időszakok, sajnos velem türelmetlen volt a sportvezetés. Egy 15-17 éves fiú a legnagyobb változásokon megy keresztül, sajnos ezzel nem számoltunk. Nem is tudtunk, hiszen korábban nem ért el hasonló eredményt még férfi. Sokat köszönhetek az edzőimnek és a családomnak.
A mai világban sokszor a teljesítményeik alapján mérik az embereket. Mit gondolsz, a te értékedet mi adja, a versenyeken szerzett érmek száma, vagy valami egészen mástól értékes Gyurta Dániel?
Kizárólag átlagos embernek érzem magam, aki ugyanakkor olimpiai bajnok is egyben. Számomra mindenki rendelkezik értékekkel, ezeket az értékeket kell megtalálni. Az, hogy bennem mi az érték, valószínűleg mások sokkal jobban meg tudnák mondani.


Gyurta Dániel olimpiai arany- és ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok úszónknak ma az isztambuli rövidpályás úszóvilágbajnokságon szurkolhatunk. Az eseményről a M2 17.55–20.10, a Kossuth Rádió 19.05 és 19.25 között élőben közvetít. 

Fekete Zsuzsa és Dobó Márti
Fotó: origo.hu, stop.hu

A hazaszeretet témájával is foglalkozik a református egyház és a rendőrség közös tárlata, a Kontrasztkiállítás, amely december 21-éig látogatható Budapesten (XIII. ker. Pozsonyi út 58.). A kiállítás témáihoz kapcsolódóan a Parókia portál sorozatot indított, melynek részeit péntekenként teszi közzé. A sorozat eddig megjelent részei: A kis ellenség, Házas emberre rá se nézz?, Utazás tisztánCsaládban marad?  és Meg akarok halni.