Egyháztáji

- nonprofit program a kistermelők és vásárlók közvetlen összekapcsolásáért

Egyházunk néhány laikus és lelkészi tagja kezdeményezésére program indult, amely segít összehozni hívő zöldség-, gyümölcs- és egyéb háztáji termékeket előállító kistermelőket és a - jellemzően városi gyülekezeti - vásárlókat. Az alábbiakban közöljük a kezdeményezők felhívólevelét:

Kedves Testvérek!

Tudjuk, milyen küszködéssel dolgoznak ma emberek azért, hogy az élelmünket előállítsák. Tudunk az almagondokról, tudjuk a méhészeknek is milyen nehéz évük volt. Magyarországon a vidéki református gyülekezetek különösen érintettek ezekben a kérdésekben.

Az "Egyháztáji" egy nonprofit program, amelyet embertársaink és a teremtett világ iránt érzett felelősségünk miatt indítottunk el. A programnak az a célja, hogy haszonelvű kereskedelmi közvetítés nélkül összekapcsoljuk az egyházhoz kötődő vidéki kistermelőket és a városi fogyasztókat.

Szeretnénk segíteni azoknak a hívő kistermelőknek, akik napról napra a föld megmunkálásával keresik kenyerüket, és folyamatosan a teljesen kiszámíthatatlan jövővel kell szembenézniük.

Szeretnénk segíteni azoknak a hívő fogyasztóknak, akik rá vannak kényszerítve arra, hogy a hazai helyett a külföldi országok drága terményeit vásárolják meg, amelyekről nem is tudják pontosan, milyen utakon és eljárásokon keresztül kerültek a polcokra.

Segítség lehetne, ha akár egy ADVENTI VÁSÁRra meghívnánk gazdákat, termelőket, hogy árusíthassák terményeiket. (mák, dió, méz, piros paprika, sajt, szörp, lekvár...) Mi az általános iskolánkban tettünk egy kísérletet ilyen vásárra, előrendeléseket lehetett bedobni egy gyűjtőládába, és a szerint hívtuk meg a termelőket.

Várjuk a gyülekezetek, közösségek jelentkezését! E-mail címünk: egyhaztaji@gmail.com

A gazdák megkeresésében segítünk, illetve várjuk azok jelentkezését is, akik faluról tudnának városokba szállítani terményeket.

Szeretettel,

Benedek Szilveszter presbiter, Monoszló, agrárszociális misszió
Fekete Ágnes, rádiós szerkesztő lelkész
Dr. Kodácsy Tamás egyetemi lelkész, Budapest