Első lépés

- Útravaló Bolyki Balázstól

 

 

December 28-án este Bolyki Balázs koncert lesz a Millenáris Teátrumban.
A készülődésről, motivációiról beszélgettünk az énekessel.

Mit takar a cím: Első Lépés?
Több szempontból is első lépés. Ilyen formában még soha nem adtam koncertet. Magam köré pedig olyan zenész társakat választottam, akikkel hosszabb távon is tervezhetek, így nem csak egy koncert erejéig állunk össze.
Ez a formáció nem sérti a Bolyki Brothers érdekeit, hisz ott én továbbra is tag vagyok és velük koncertezem. De az acapella más világ, amely egy sokkal szűkebb réteghez szól, mindig rétegzene marad.
Amit most a koncertjeimen képviselek majd, az főleg gospel, goul, az R&B zenei világa lesz. Az a reménységem, hogy az „üzenetet, a jó hírt”, amit magamban hordozok, sokkal szélesebb réteghez tudom így eljuttatni.

Mióta írsz dalokat?
Gyermekkorom óta írok dalokat a Bolyki Brothersnek, és más előadóknak, formációknak is.

Csak saját dalokat fogsz énekelni - mivel ez Bolyki Balázs koncert- , vagy más szerzőktől is?
Ez a koncert nem arról szól, hogy én a dalaimat énekeljem csak. Olyan dalokat fogok énekelni a koncerten, amik fontosak voltak az eddigi pályámon.
Először az állt össze a fejemben, hogy mit akarok elmondani, megosztani a közönséggel. Ehhez válogatom a dalokat.

Tudod- e már mi lesz az Üzenet?
Az Első Lépésnek van egy alcíme, Útravaló. Nagyon fontos volt megfogalmazni magam számára: Mit hagyok magam után ebben az életben? Istentől kaptam tehetséget, családot, gyerekeket - mi marad utánam?
Ez olyan, mint egy stafétabot: mit adhat egy apa tovább a fiainak, mi marad meg bennük utánam, milyen lesz a lenyomat az életükben? Milyen belső tartalmat, tartást hagyok magam után? Ezeken kellett elgondolkoznom az elmúlt években, ahogy közeledek a 40-es éveim felé, és itt nem pénzre, vagyonra gondolok. Ezeket a gondolatokat szeretném a színpadról a dalaimmal tovább adni.

Kik lesznek azok a zenészek, akik veled fognak majd játszani a színpadon?
Olyan zenészeket válogattam össze 10 évestől 45 évesig , akiknek ez jó, akik le tudják tenni a voksot mellettem, az ügy mellett, amit én képviselek, akiknek ez kihívást jelent. Hosszú utazásra tervezek, remélem, mellettem maradnak majd ezen az úton.

Készül-e az elkövetkezőkben lemez, ha már elkezded önálló zenei pályádat ezzel a koncerttel?
Igen, tavaszra tervezem, hogy ki fog jönni egy lemez, ami az elmúlt 5-10 év legjavát fogja tartalmazni. Olyan dalok lesznek, amik kifejezik azt, amit átéltem ebben az időszakban.

Kádár József

BOLYKI BALÁZS
1974-ben született Budapesten, szülei 5. fiúgyermekeként.
Először 5 évig zongorázni tanult, majd 11 évesen klarinétozni kezdett. 12 évesen megnyerte a budapesti fafúvós versenyt, majd még ugyanebben az évben első helyezést ért el az országos versenyen.
Nem sokkal ezután felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Komolyzenei tanulmányai mellett szaxofonozni kezdett gospel, jazz és pop produkciókban. 20 évesen a Miss Saigon című Broadway-musical előadásán már 15000 ember előtt játszotta a Szóló szaxofon című dalt.
A 90-es évek végén a német Viva zenecsatorna részére készített vokál hangszereléseket.
Dalszerzőként, szövegíróként és hangszerelőként számos hazai és külföldi lemezen közreműködött, és több esetben kapott munkája elismeréseként arany és platina lemezt.
Lassan 10. éve tart ének kurzusokat Színpadi jelenlét címmel gospel zenészeknek.

Mindeközben 3 testvérével családi a cappella együttest alapítottak Bolyki Brothers néven, 1985-ben.

Olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a világhírű gitárművész Al Di Meola, vagy a Holmes Brothers, akik több alkalommal voltak az év blues együttese az USA-ban.

Repertoárjukban tradicionális spirituálékat, és egyedi hangszerelésű saját dalokat, a "modern gospelt" részesítik előnyben.

Énekesként dolgozott a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő alakjaival lemezen, koncerteken, és show műsorokban egyaránt. (A teljesség igénye nélkül: Horgas Eszter, Illényi Katica, Malek Andrea, Tóth Vera, Szentpéteri Csilla, Zsédenyi Adrienn, Abebe Dániel, Bársony Bálint, Dés László, Hajós András, Horváth Charlie, Ferenczi György, Caramel, Gáspár Laci, és még számos kiváló muzsikus.)

2009-ben Kirk Franklin 7 Grammy díjas gospel előadóművész előzenekaraként már bemutatta tudását és tehetségét Budapesten!

Az „Első lépés” című nagykoncert repertoárja igen széles – saját dalok, jazz standardok, soul-slágerek és klasszikus gospelek.

A december végi első önálló nagykoncerten Balázs bebizonyítja, hogy nem az első lépéseket tapossa a színpadon!

NAGYBETŰS zenélés ízig-vérig!!!!