Emberhez méltóan

A férfinak leégett a Majosháza közelében lévő tanyája, utcára került. Egy idős asszony befogadta, de később Sándor egészségi állapota annyira megromlott, hogy kórházba kellett vinni. Mit lehet tenni, hogy a szegény, beteg, magányos, kiszolgáltatott emberek méltósággal távozhassanak a földi létből? 

Emberhez méltóan
Sándor története csak egy a sok közül. A Református Dunamenti Kistérségi Diakónia Egyesület (továbbiakban diakónia) munkatársai felkarolták őt, a kórházban rendszeresen látogatták, a férfi hitében is megerősödött. Bár nem volt családja, mégis emberhez méltó körülmények között távozott, a temetéséről is a diakónia gondoskodott. Az is előfordul, hogy valakinek vannak hozzátartozói, mégsem tud beilleszkedni a normális családi életbe, vagy nem tartják a kapcsolatot. Egy romos házban élt egyedül Majosházán László, akinek önkéntesek tartották rendben a lakását, ebédet vittek neki és rendszeresen mosták a járásképtelen férfi ruháit – meséli az egyesület tevékenységének egy szeletét Kontha Benőné, a diakónia elnöke.


Egyenragúan
A súlyos betegek gyakran elmagányosodva, kiszolgáltatva, emberi méltóságuktól megfosztva fejezik be életüket különböző kórházi osztályokon, ahol nem nagyon tudnak velük mit kezdeni az egészségügyi dolgozók. Magyarországon 21 évvel ezelőtt a Polcz Alaine pszichológus, tanatológus (halál- és gyászkutató) által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás. A hospice szolgálat mindenki számára térítésmentes, hiszen az emberhez méltó halál minden ember alapvető joga. A hospice gondozás a beteg méltóságát mindvégig tiszteletben tartja. Ez a magatartás megkívánja a beteggel szembeni őszinteséget, hogy betegsége során egyenrangúan kezeljék, állapotáról mindenkor tapintatosan tájékoztassák a realitást képviselve, de a reményt soha fel nem adva. A beteg bevonása a hospice szemléletű ellátásba elengedhetetlen. Ismernie kell állapotát, tünetei eredetét, a kezelési módszereket, a várható hatást és a mellékhatásokat. A hospice tiszteletben tartja minden beteg vallási meggyőződését és lehetővé teszi a vallásgyakorlást, bármely felekezet híve is – olvasható a Magyar Hospice Alapítvány honlapján.

A vidéki ember otthon akar meghalni
A ráckevei kistérségben számos ember él szegénységben, betegen, sokan család és lakás nélkül. Ez indította arra a diakónia munkatársait, hogy az otthoni hospice ellátás után menedékház építésébe kezdjenek, ami magasabb ellátási formát tesz lehetővé.
– Évek alatt számos tapasztalatot szereztünk a hátrányos helyzetű, beteg emberek életéről. Az önálló hospice ház segíthetne abban, hogy a betegek méltó körülmények között távozzanak a földi életből. Majosháza térségében nincsenek kórházak, a legközelebbi Budapesten található, ami legalább 30 kilométer. Térségünkben száznegyvenezer ember él. Egy vidéki embernek, akinek idegen a városi környezet zaja, szaga, életidegen egy kórházban meghalni – mondja Kontha Benőné.

Tavaly a ráckevei kistérségben 81 betegnél teljesítettünk otthoni hospice ellátást, 3030 vizitet végeztünk, évente nagyjából 60-70 beteget látunk el, de az igény jóval nagyobb lenne. Az ingyenes hospice ellátást tizennégy szakképzett egészségügyi dolgozó, (ápoló, onkológus, pszichológus, mentálhigiénés szakember) végzi. A húsz főt számláló diakóniai egyesületnek önkéntes segítői is vannak, főként református gyülekezeti tagok.
– A megalakulásunktól kezdve célunk a családok segítése abban, hogy merjék vállalni betegeik otthonápolását a tőlünk kapott ápolási eszközök segítségével és szakmai tanácsadásunkkal. De nem csak a betegség jelent nagy terhet a betegnek és a családnak egyaránt, hanem a munkanélküliség és szegénység is. Azok a családok, amelyek vállalják súlyos beteg hozzátartozójuk otthoni ellátását, nem csak anyagilag, hanem fizikailag is nehéz helyzetben vannak és lássuk be, a családok is sokszor megfáradnak a betegápolásban, a munka és gyerekek mellett nem tudják megoldani a betegek folyamatos gondozását.

Az egészségügyi rendszer nehezen tud megbirkózni a már nem gyógyítható, de hosszú ideig szenvedő emberek ellátásával. A Pest megyei Majosházán ezért is szeretnék, ha minél előbb megépülhetne a hospice ház, amely 15 beteg fogadására lenne alkalmas és 15-20 ember foglalkoztatását is lehetővé tenné. A telek már megvan, a meglévő pénz az alap megépítésére, a villany, a víz és a gáz bekötésére elegendő.
– Terveinkben szerepel téglajegy kibocsátása, melynek segítségével támogatókat szeretnék megnyerni a ráckevei kistérség 20 településén. Holland testvérgyülekezetünktől adományokat is kaptunk és figyeljük a pályázatokat is – tette hozzá az egyesület elnöke.

A hospice ház ünnepélyes alapkőletétele október 27-én, szombaton 11 órakor istentisztelettel kezdődik. Igét hirdet: Szabó István dunamelléki református püspök. A rendezvény fővédnöke: Bekk Mária, az országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak a felesége. 

Fekete Zsuzsa