Földrengés Japánban

Készenlétben van, de egyelőre nem utazik a református orvoscsoport. 
Pénteken kora reggel a Richter–skála szerinti 8,9 erejű földrengés rázta meg a szigetország keleti partvidékét.

A fukusimai atomerőműben történt robbanás miatt megnövelték a kitelepítés körzetét a létesítménytől 20 km-es sugárra. A segélyszervezeteket arra kérte a Japán kormány, hogy álljanak készenlétben, de várakozzanak arra, hogy biztosítani tudják számukra a bejutást. Jelenleg nem engednek át csapatokat az evakuált zónán, melytől északra van az a terület, ahol az orvoscsoportok hathatós segítséget tudnak nyújtani. Mivel nem biztosított a segélyezési területre való eljutás, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat úgy döntött, hogy nem utazik ma Japánba, hanem készenlétben marad itthon.

Egy nappal a katasztrófa után, március 12-én délben indult volna a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja Japánba. A hat fős csoport orvosi eszközöket, gyógyszereket, kötszereket és pénzadományt visz a földrengés és cunami sújtotta szigetországba, amint fogadni tudják őket.

Korábban Czibere Károly,a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetője honlapunknak azt mondta: az egyház vezetése megadta az engedélyt az indulásra, két orvos már Budapesten készíti elő a felszereléseket, gyógyszereket, kötszereket, a többiek pedig bármikor tudnak csatlakozni társaikhoz. Igény szerint 4-7 fős orvos csoport indulhat Japánba – tette hozzá.
Az egyház külügyi irodája már felvette a kapcsolatot a japán reformátusokkal is, így bővebb információk érkezhetnek arról, hogy mire van leginkább szükség.
Czibere Károly szólt arról is, hogy felvették a katasztrófa helyzeteknél rendelkezésre álló 3 millió forintos azonnali bevetési keretet és rövidesen megvásárolják a repülőjegyet is.



Ez volt a jelenkori történelem hatodik legnagyobb erejű földrengése - mondta Brian Bapty brit geológus a Sky News brit tévében. Hozzátette, hogy pénteki japán földmozgás nyolcszor volt erősebb a nemrég az új-zélandi Christchurchben bekövetkezettnél. Megszólalt a tűzriasztó a Japán északkeleti részében fekvő Onagava atomerőmű egyik turbinaházában. Sűrű füst gomolygott az épületből, amely távolabb helyezkedik el a reaktorblokktól. A japán ipari minisztérium közölte, hogy az országban a 11 atomreaktort automatikusan leállították.
Kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait.A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.Japánban a földrengést követő, helyenként tíz méter magas tengerár autókat, bárkákat, hajókat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt.

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a bajba jutott japán túlélők megsegítésére. Kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint adományainkkal álljunk a bajba jutottak mellé, ezzel bizonyítva Református Egyházunk nemzetközi szolidaritását és szerepvállalását, a testvéri közösség vállalását.

Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány,
1146 Budapest, Hungária krt. 200.

CIB BANK Zrt. H-1027 BUDAPEST, MEDVE U. 4-14.
Bankszámlaszám: 0702019-85008898-51100005

SWIFT kód: CIBHHUHB
Iban HUF: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005
EUR HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002
Iban USD: HU04-1070-2019-8500-8898-5020-0009

Kérjük, a csekken vagy az átutaláson tüntessék fel: "Japán földrengés"

Hálás szívvel köszönjük minden jókedvű adakozó felajánlását, tudva azt, hogy csak az marad meg, amit továbbadunk! Kérjük Testvéreinket, hogy imádkozzanak a katasztrófa minden áldozatáért, a mentőcsoport tagjaiért!