Föltettük a szemüveget

Pénteken megkezdődött a X. Református Zenei Fesztivál. A rendezvényhez kapcsolódva péntek délután átadták az ország első bibliás könyvesboltját a IX. kerületi Ráday utcában.

Lapozható könyvek a digitalizáció korában
Ha könyvről van szó, írókban és olvasókban egyaránt felvetődik a kérdés, vajon nem írtak-e meg már mindent. Nemrégiben egy kortárs költő De én! címmel jelentetett meg verseskötet, kifejezve, hogy mindenki, akiben egyedi módon gyűrűzik tovább mindaz, amiről érdemes mesélni, jogosult arra, hogy írjon, olvasson, kérdezzen, az élet, a lélek teljességének újabb és újabb árnyalataira leljen a sorok között – mondta az első bibliás könyvesbolt megnyitóján Jakus Ágnes, a Parókia portál újságírója. Üdvözlése mindazoknak szólt, akik a digitalizáció korában is szeretik a lapozható könyvet, és azoknak, akik az információdömping ellenére sem érzik úgy, hogy eleget tudnak, vagy úgy tudnak, hogy az megelégíthetné őket.

Nem bolt, hanem alkotás
Ez nem egy egyszerű bolt, hanem alkotás – kezdte köszöntőjét Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Bogárdi Szabó István köszönetet mondott a könyvesbolt megálmodóinak és megalkotóinak.
– Biblia nélkül olyanok vagyunk, mint amikor az ember elveszíti a szemüvegét. Lát ugyan valamit homályosan, árnyékosan, bizonytalanul, de a világ árnyékai nem egészen tiszták. Föl kell tenni a szemüveget, olvasni a Bibliát, hogy amit látunk, és ami körbevesz minket ebben a csodálatos világban Isten szeretetének egyértelmű jele legyen számunkra.


Vigyen még valamit
A püspök a Parókia portálnak azt mondta: a most megnyitott Bibliás Könyvesbolt abban különbözik a többi keresztyén könyveket kínáló üzletektől, hogy koncentráltan a Bibliára, a Szentírás különböző kiadásaira, kommentárokra, magyarázatokra, és a Biblia által ihletett művekre fókuszál.
– Nagyon örülök, hogy sikerült megalkotni a boltot. Az ötlet eredője az volt, hogyha már nálunk van az ország egyetlen Biblia Múzeuma a Ráday utcában, aki betér hozzánk hadd vigyen magával még valamit: egy ajándék Bibliát, vagy könyvet.

Szívüket, lelküket
A megnyitó után a református Kálvin Kiadó igazgatója arról beszélt portálunknak, hogy a bolt kialakításán is látszik, az alkotók szívüket, lelküket beletették. Galsi Árpád a keresztyén könyvekről úgy vélte: sosem a népszerűségük volt a fontos, hanem az, hogy ma is szükség és igény van rá.
– Nekünk kiadóként, vagy könyvterjesztőként az a feladatunk, hogy az igényeket találkoztatni tudjuk a könyvekkel. Azért is nagyon fontos a Bibliás Könyvesbolt, mert találkozó hely lehet, hiszen az utcára is nyitott bolttal várja a látogatókat.

 

Fontos könyvesbolt
Ez nem egy könyvesbolt, hanem egy nagyon fontos könyvesbolt – nyomatékosította a Bibliatársulat főtitkára. Pecsuk Ottó hozzátette: a bolt stratégiai partnereként könyveikkel, kapcsolataikkal, tudásukkal segítenek a könyvesbolt működésében. Úgy fogalmazott, hogy a Bibliás Könyvesbolt a felújítás alatt lévő Biblia Múzeum első gyümölcse.

 

Könyv lesz
Már a megnyitón is találkoztunk olvasókkal, vásárlókkal. Illisz László, a Heti Válasz internetes kiadásának felelős szerkesztője egy Újszövetségért tért be a Bibliás Könyvesboltba.
– Könyvszerető embernek, akinek köze van a papírhoz és a betűhöz nagyon jó látni ezt a szép boltot és a kiállítást. Hiába a sok változás, könyv van, és úgy hiszem, hogy lesz is. A nyomatott sajtó ugyan nem találja meg az érdemi válaszokat a kor kommunikációs kihívásaira, a tömeglapok visszaszorulóban vannak, de a könyveken most sem érzem, hogy háttérbe szorulnának - fogalmazott a szakember.

 

 

Istenkeresés
Péntek délután nemcsak új könyvesbolt nyílt, hanem megkezdődött a X. Református Zenei Fesztivál. Bácskai János, Ferencváros polgármestere úgy fogalmazott: a fesztivál több mint kulturális esemény, hiszen a „fülünk mellett a lelkünket is megnyitjuk".
– Ha a művészet önmagunk keresése, akkor ez a fesztivál több ennél, mert önmagunk és az Isten keresése is egyben. Ehhez nagy segítséget adnak a zenés programok, áhítatok, viták, estek, és minden olyan pillanat, amit a találkozásaink adnak. Ennél szebb és nemesebb célt nehéz lenne találni.
A IX. kerületi polgármester azt is hangsúlyozta: nem véletlen, hogy a Református Zenei Fesztivál szervezője, Böszörményi Gergely kapta idén Ferencváros József Attila díját. Az elismerést azoknak adják, akik maradandót alkotnak, tesznek Ferencvárosért.

 

Emlékeztető
A fesztivál megnyitóján Steinbach József dunántúli református püspök tartott áhítatot. Az egyházvezető azt mondta: a fesztivál egyik legfontosabb feladata, hogy emlékeztessen mindenkit Isten hatalmas tetteire.
– Tartsunk önvizsgálatot arról, hogy mennyire adjuk tovább Isten üzenetét, legyünk Istennel, egymással és a világgal is közösségben. Lelki értelemben is sok az éhező, ezért fontos, hogy meghallják az evangélium üzenetét.


 

 

A X. Református Zenei Fesztivál vasárnap estig tart. A programokról részletesebben itt olvashat.

Fekete Zsuzsa, Pete Violetta
Fotó: Füle Tamás, Peterdi Márton