Frissen festve!

Segít másokon, egészséges és nem kerül pénzbe, mi az? Kirándulás kerekesszékes óvodásokkal, kertészkedés, szemétszedés vagy játszótér-felújítás. A hétvégén tízezer önkéntes mozdul meg országszerte, hogy kifogások keresése nélkül találkozzon a valódi szükséget szenvedőkkel, és tegyen is értük.

Ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű akciót, amelyben idén várhatóan tízezer önkéntes vesz részt az ország különböző pontjain szociális, karitatív, ökológiai és fejlesztő tevékenységek végzésével. A vállalkozó szellemű önkéntesek egyénileg vagy kisebb-nagyobb csoportokban teljesítenek olyan közhasznú feladatokat, mint kórházban fekvő gyerekek meglátogatása, fogyatékosok otthonának lebetonozása, kulturális műsorok szervezése idősek otthonában vagy elhagyatott sírok gondozása.

A kompromisszumnélküliség jegyében a legbátrabbak életkoruk és lehetőségeik figyelembevételével a szervezőktől meglepetésként kapják azt a feladatot, amelyet három nap alatt kell elvégezniük – akár olyan helyszínen is, ahová egyébként sosem látogatnának el. „Lépd át a határaidat és ismerd meg sokkal jobban magadat azzal, hogy velünk vállalsz önkéntes munkát" – buzdít a vállalkozó szellemre Hirling Zsolt, a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű mozgalom idei fővédnöke. A londoni olimpiát megjárt világbajnok evezős maga is önkénteskedett, hiszen tavaly az élsporttól átmenetileg visszavonulva fél éven át egy kenyai árvaházban vállalt szolgálatot.

Te is tehetsz valamit!
Az önkéntesség jegyében töltött 72 órát október 11-én, csütörtökön kora este, a budapesti Erzsébet téren indítják el egy nyitó akcióval és egy színpadi műsorral. A fővárosban önkénteskedők is itt kapják meg feladataikat. Azok, akik nem vesznek részt az önkénteshétvégén, szintén nyomot hagyhatnak maguk után Budapest egyik legforgalmasabb közterén a megkopott és összefirkált padok lefestésével. Az önkéntesmunkára 14.00 és 17.30 között lehet jelentkezni a tér közepén elhelyezett 72 óra-standnál. A csütörtöki megnyitóünnepségen kigyulladnak a 72 óra fényei, a résztvevők találkozhatnak Hirling Zsolt olimpikonnal, köszöntőt mond Papp Zoltán, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ifjúsági referense, valamint Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa.

Nemcsak nálunk számlálják az órákat
A szervező Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány közlése szerint a tavalyi 72 órán országszerte csaknem kilencezren önkénteskedtek, mintegy 140 településen 350 önkéntesen vállalt feladatot látva el. Idén tízezer fiatal együttes megmozdulása várható, mivel a feladatok gyűjtését és a csoportok toborzását minden eddiginél több, 57 helyi koordinátor végzi az ország különböző pontjain. A 72 óra kompromisszum nélkül nemzetközi kezdeményezés, így 2012-ben hazánk mellett öt környező országban – Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában – szintén meghirdették. A magyar önkéntesekhez kapcsolódva erdélyi és felvidéki fiatalok is részt vesznek a megmozdulásban saját lakóhelyeiken.

További információk a 72 óra kompromisszum nélkül honlapján olvashatók.

Képek: Kalocsai Richárd, Skublics Gergely