Győzedelmeskedjék az igazság!

Ökumenikus Világimanap Malajziától-Nyírmeggyesig

A Nyírmeggyesi Református Egyházközség is közösséget vállalt a malajziai keresztyén testvérekért tartott közös imádságban. 2012. március 2-án községünkből csatlakoztak hozzánk a Baptista, Katolikus és Adventista gyülekezetek tagjai, így szép számmal és ökumenikus közösségben vehettünk részt a témájában változatos alkalmon. Kivetítőn bemutatva megismerkedhettünk Malajzia sokszínű vallásával, kultúrájával, népességével és étkezésével. Így tudhattuk meg, hogy a vallási tolerancia fontos szerepet játszik életükben. Az ország ünnepe a Thaipusam a vallások békés együttélésének példája. A vallásszabadság alkotmányban rögzített tény! A tekintélyelvű kormányzás ellenére az emberi és lelki szabadság láthatóan kimutatható. Ezzel szemben viszont a nők ellen elkövetett erőszak súlyos probléma házasságon belül és kívül is. Jó volt hallani azonban, hogy vannak híres asszonyok és szervezetek, akik következetesen kiállnak a nők jogaiért!

Könyörgésünkben egy mély tartalmú görög katolikus ének segített: „Mennyei Király, Vigasztaló, igazságnak Lelke, Aki mindenütt jelen vagy és mindeneket betöltesz…” A református ifjúság „Az Úr van itt, a te Istened…” című énekkel buzdította az egybegyűlteket a dicséretre. Az Igehirdetés és a közös imádság rámutatott arra, hogy szükséges mindenhol a Jézus Krisztus megismerése és megismertetése. Ebben apró, de mégis fontos láncszemek lehettünk ezen a lelkiekben gazdag estén. „…szüntelen kell imádkozni, és nem szabad belefáradni…” és „amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?” – szólt hozzánk az Ige a Lukács evangéliuma 18. részéből. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szolgálatot vállaltak ezen az Istentiszteleten, s készek voltak malajziai recept alapján süteményt sütni, s finom innivalót készíteni.

Megkérdeztem Katona Ivettet, gyülekezetünk ifjúsági tagját és ez alkalom technikai segítőjét, röviden mondja el mit jelentett számára ez az összejövetel? 

-Számomra ez az este egy különleges élmény volt, hiszen egy gyönyörű országgal, annak népeivel, kultúrájával, problémáival ismerkedhettem meg. A világimanapi alkalomra hosszasan készült az egész gyülekezetünk. Szinte mindenki kivette a részét a feladatokból, ami nemcsak az este sikeréhez járult hozzá, hiszen minden résztvevő közelebb kerülhetett egymáshoz. Mindenképpen említendő, hogy az estére mind az idősebb, mind a fiatalabb tagok lelkesen készültek. Ifjúsági csoportunk énekkel készült, és fényképeken örökítette meg az összejövetelt. A szeretetvendégségen az asszonyok különböző maláj nemzeti ételeket és italokat szolgáltak fel, amelyeket otthon készítettek el. Az előadás kiválóan zárult, a közös imánál több ember is hálát adott, hogy részese lehetett az alkalomnak, és lehetőséget kapott, hogy megismerje egy csodálatos népközösség életét. Úgy gondolom, mindenkinek örök emlék marad ez az este. Köszönöm, hogy részt vehettem és együtt imádkozhattam a maláj népekért!

 

Balkánszky Viktor presbiter