Győzött a református ökoiskola

Európa színpadára ezúttal nem énekeseket, hanem környezetüket oltalmazó középiskolásokat küldünk.

 

Európa-szerte összemérik tudásukat a középiskolai diákok a Fiatalok Európa Erdeiben című nemzetközi vetélkedőn. A magyarországi döntőt a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata nyerte. Lengyelország és Ukrajna kezdeményezte az uniós tagállamok erdőségeiről szóló, középiskolások számára meghirdetett vetélkedőt. Az erdők évében Európai Unió-szerte tizenkilenc ország csatlakozott a megméretéshez. A vetélkedőt hazánkban az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Verseny közösen hirdette meg. A budapesti Erdészeti Információs Központban június 25-én tartott országos döntőn 17 magyar csapat közül emelkedett ki a Baár-Madas.



Gyarapodik az erdőállományunk

A győztes csapat felkészítő tanára, Vetlényi Dávid portálunknak elárulta, diákjainak csak két hete volt a felkészülésre, ráadásul a verseny angol nyelven zajlott, a középiskolások mégis kiválóan helyt álltak. A szaktanár szerint a vetélkedő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, Magyarországon gyarapodik az erdőállomány. Egy friss adat szerint ugyanis 0,8 millió hektárral növekedett a hazai erdőségek területe a tavalyi évhez képest.


Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára az ünnepélyes díjátadáson arról beszélt, Magyarország erdeinek térfoglalása az elmúlt száz évben folyamatosan nőtt. – Az egész társadalomnak fontos tudatosítania, hogy ennek a természeti örökségnek a megőrzése közös felelősségünk, nemcsak egy szűk szakmai réteg kötelessége – idézi a főtitkár szavait az Országos Sajtószolgálat.


Az erdészet Eurovíziós Dalfesztiválja

Győzelmükkel a fővárosi református gimnázium diákjai kvalifikálták magukat a nemzetközi döntőbe, amelyet 2011. szeptember 28–29-én rendeznek meg Lengyelországban. A református gimnáziumban nagy hagyománya van az ökológiai képzésnek, az intézmény maga is ökoiskola, a fakultációkon és szakkörökön kívül tavaly biológia tagozat is indult.


A nyertesek a Pilisi Parkerdő Zrt. jóvoltából július 25-től három napos táborban vehetnek részt a Madas András Erdészeti Erdei Iskolában Visegrádon. Itt szakemberek segítik mindhármójuk felkészülését a döntőre. A magyar diákok a tananyag elsajátításán kívül egy hazánk erdeiről szóló kreatív prezentációval is készülnek lengyelországi szereplésükre. Az előadást – az Eurovíziós Dalfesztiválhoz hasonlóan – nem a zsűri értékeli, hanem a többi versenyző diák.


Az első helyezést elérő csapat: Kemenes Anna, Pásztori Zsolt, Ujvári Gergely, felkészítő tanár: Vetlényi Dávid – Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest.


Jakus Ágnes