Híd a valóságba

Két püspök és a Költségvetési Tanács elnöke spaklival a kezében villanyoszlopokat vakargat a Ráday utcában. Nem a legújabb vicc kezdődik így, hanem egy sokkal komolyabb dolog: a református önkéntes napok. A Szeretethídon a tíz és fél ezer önkéntes mellett egyházi és gazdasági vezetők is szorgoskodtak Budapesten, a kétnapos rendezvény megnyitóján.

 

Lehetőség, sőt kötelesség
Kárpát-medence szerte több mint tízezren gondolták úgy, hogy mások segítésnek áldozzák hétvégéjüket – hangzott el a Magyar Református Szeretetszolgálat rendezvényének megnyitóján. Pál Sándor, az MRSZ Alapítvány kuratóriumának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több ember szorul segítségre, és mindannyiunk lehetősége, illetve kötelessége, hogy figyeljünk rájuk és lépjünk feléjük. 

 

 

 

Ami a politikának egy-két év, a gazdaságnak egy-két évitzed
A Szeretethíd az emberi természet jó tulajdonságait hozza elő – hangsúlyozta a Költségvetési Tanács elnöke a Parókia portálnak adott nyilatkozatában. Kovács Árpád másodszor vállalta el a rendezvény világi fővédnökségét. Miközben egy villanyoszlopról próbálta nagy igyekezettel eltávolítani az illegális ragaszokat, úgy fogalmazott, hogy ezek a plakátok kifejezik a társadalom állapotát is. 
– A rossz szokásokon nehéz változatni. Míg a politika egy-két év alatt tud változni, addig a gazdaságnak ugyanerre 1-2 évtized kell, az emberi természet pedig ennél is lassabban változik.

A világnak az a baja, hogy megroppant a bizalom – folytatta Kovács Árpád.
– Emiatt nem finanszírozzák a vállalkozásokat a bankok, a pénzintézetekkel szembeni bizalmatlanság hozza, hogy sokan szamárságokat gondolnak a bankokról és nem értik, hogy az ő érdekük is, hogy sikeres, jól működő bankok legyenek, hiszen így lehet a fejlesztéseket finanszírozni. Bizalom kérdése az adófizetés ügye is, hiszen ez kifejezi a társadalmi szolidaritást, ebből teremtődnek meg az értékek. Ezeknek a fölismerése csak a Szeretethídhoz hasonló akciókkal teremtődhet meg a társadalomban – tette hozzá a szakember.

Mindenkit várunk
Nem zárunk ki senkit, mindenki csatlakozhat a Szeretethídhoz – mondta Csomós József. A Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szerint felemelő érzés, hogy a fiatalok Kárpát-medence szerte együtt dolgoznak. A Szeretethíd úgy lett kitalálva, hogy akik indulunk és teszünk valamit másokért, azt mondjuk, hogy bárki csatlakozhat hozzánk.

Önkéntesség, szabadság
Az önkéntes munkát szívesebben végezzük, mint a kötelezőt, talán azért mert az önkéntességben benne van a szabadság – vélte a rendezvény fővédnöke. Szabó István dunamelléki református püspök szerint a mindennapos szervezett munkát kötöttségként élhetjük meg.
–  Amit az ember szabadon, szívéből, szeretetből végez, azt jobb kedvvel teszi. De talán az ilyen és hasonló alkalmakból megmarad némi öröm, hogy amikor visszatérünk a hétköznapi munkánkhoz, azt is ugyanolyan lelkülettel végezzük, mint az önkéntes feladatokat.

- A Szeretethíd híd az adni tudó és a másik segítségére szoruló emberek között, illetve azok között, akik itt találkoznak, de egyébként soha nem ismernék meg egymást. Mi, keresztyének azt gondoljuk, hogy a munka szép dolog, ezért híd azok között is, akik a munkát tehernek és átoknak tartják. Talán a szeretet hídján megmutathatjuk, hogy érdemes és szép dolog dolgozni - tette hozzá püspök.

A Szeretethíd megnyitóján a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő Zenekara szolgáltatta a zenét.
Falfirka-takarítás, faültetés, közösségi alkalom hajléktalan betegeknek, koncert idősek otthonában, templomtakarítás, kertrendezés, beteglátogatás és még sok más feladat vár a Szeretethíd résztvevőire szombaton.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Kalocsai Richárd