Ismét Szeretetszálak határok nélkül ... Budán

Jótékonysági koncert volt a budai Szilágyi Dezső téri református templomban a VIII. Református Zenei Fesztivál keretén belül az erdélyi Marosbogát településen működő Emmaus gyermekotthon és árvaház javára.

 

 A marosbogáti Emmaus gyermekotthon és árvaház volt a kedvezményezettje annak a jótékonysági koncertnek, melyet a Tabulatúra régizene klub évzáró alkalmaként június 3-án, pénteken este a Szilágyi Dezső téri református templomban rendeztünk. Az alkalom rangját tovább növelte, hogy vendégünk volt  Lovász Irén énekesnő, aki több szálon kötődik a budai gyülekezethez.


A marosbogáti Emmaus gyermekotthon és árvaház 2002-ben jött létre néhai Csiha Kálmán erdélyi püspök biztatására és  hathatós támogatásával. Először tizenegy árva gyermeket hoztak el a közeli Marosludason lévő állami árvaházból. A helyi lelkipásztor vezetésével gazdálkodás folyik, szántanak, vetnek, aratnak, állatokat tartanak, kertészkednek, veteményeznek, amit lehet, megtermelnek az otthon ellátására. Ma már több, mint ötven nehéz sorsú gyermekről gondoskodnak, és így a bogáti iskola magyar tagozata is megmaradhatott. A gyermekeket hittel és hitben nevelik, ha lehetséges  akkor ápolják a kapcsolatot a családokkal is. A szolgálatok végzésében több helyi lakos is részt vesz. Nt. Molnár Károly helyi lelkipásztor és felesége Molnár Eszter a saját két gyermekük mellett az emmausi gyermekeket is sajátjukként nevelik, igyekezvén pótolni a hiányzó családi hátteret is. Szolgálatuk egyben lélekmentés is, nagy öröm és siker a számukra, ha az itt nevelkedő gyermekek tovább tanulnak, szakmát tanulnak, családot alapítanak.

Az otthon folyamatos működését több, külföldről rendszeresen érkező segély teszi lehetővé. (holland, kanadai, stb.) A budai református gyülekezet legutóbb 2008-ban nyújtott nagyobb összegű támogatást az Emmaus konyhájának felújításához a már több éve folyó Szeretetszálak határok nélkül nevezetű, a határon túli reformátusságot  támogató közös diakóniai és missziói program keretében. Ebben az évben az összes jótékonysági akció bevétele, jótékony koncertek, bál, könyvárusítás, templom nyári nyitva tartás perselyadománya,  ezt a célt szolgálta. A közösen összegyűjtögetett egy millió forintot a gyülekezet fiataljai vitték el és adták át, és egy hétig segédkeztek is a templomfelújítás és a gazdaság körül. Azóta a marosbogátiak kétszer jártak nálunk vendégségben, közös Parlamentlátogatáson és ebéden vehettünk részt itt Budán. Tovább szőjük a szeretetszálakat. Ma már kapcsolatban vagyunk a magyarországi testvérgyülekezetükkel is, a váchartyán-erdőkertesi gyülekezettel, akik rendszeresen közösen táboroznak az emmausiakkal, hol Váchartyánban, hol Marosbogáton.
Sajnos a templomfelújításért és a konyháért 2010. októberében tartott hálaadó istentiszteletre nem tudtunk elmenni, de ha Isten éltet minket egyszer,  talán éppen az otthon fennállásának 10. évfordulóján, 2012-ben ez is megvalósulhat!



A mostani koncert teljes perselyadománya 76.300 ft,  de szeretnénk még egyéb jótékonysági akciók bevételével kiegészíteni és az Emmaus otthon 10. éves fennállásakor egy összegben részükre megküldeni, vagy ha sikerül, akkor személyesen elvinni. Ha Isten éltet minket és akarja, akkor talán ismét ellátogathatunk Marosbogátra, hogy együtt örvendezhessünk, és együtt magasztalhassuk Urunkat az Ő nagy csudáiért, melyeket közöttünk tesz!
Hálásan köszönjük minden résztvevő segítségét, közreműködését és adományát!
Különösen nagy szeretettel köszönjük a muzsikusok, a Tabulatúra együttes és Lovász Irén közreműködését, akik  tiszteletdíjukról lemondva tették lehetővé a teljes perselyadomány felajánlását az Emmaus árvaház javára.
Istené legyen a dicsőség!

Fotók az emmausiakról...

https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=117668699992867511835&target=ALBUM&id=5615809753497728145&authkey=Gv1sRgCOPWnfeYrMCHvwE&feat=email

  

A jótékonyságoi koncert fotói:

https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=117668699992867511835&target=ALBUM&id=5615734068764425633&authkey=Gv1sRgCIOwpvn3u53HhAE&feat=email

 

A marosbogátiakról többet a honlapjukon: 

http://www.friweb.hu/marosbogat/

 

 MR1 Határok nélkül 2011. június 2-i adása 18.30 órakor az Emmaus otthonról: 

http://www.mr1-kossuth.hu/musoraink/hatarok-nelkul.html

 

 

Csatolt állományok