Jól pereltek

A világ harminc egyeteméről érkeztek joghallgatók a Károli Gáspár Református Egyetem Jogtudományi Karának perbeszédversenyére. Az angol nyelvű tárgyalásokon jól állták a sarat a magyar fiatalok. A versenyt szervező egyetemi docens hangsúlyozta: a közvélekedés szerint túlképzés van jogászokból, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nagy szükség van idegen nyelvet beszélő fiatal szakemberekre.

Szimulált tárgyalások

Szerdán ért véget a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében a "The 2012 Károli Pre-Moot Sessions" elnevezésű nemzetközi kereskedelmi jogi diákverseny joghallgatók számára. A perbeszédversenyre olyan egzotikus országok egyetemeinek képviselői is ellátogattak Budapestre, mint Dél-Korea, Indonézia; mellettük az amerikai vagy éppen az izlandi diákcsapatok már egészen "szokványosnak" tekinthetőek. A nemzetközi kereskedelmi jog területére tartozó versenyen részt vett az amerikai jogászképzés zászlóshajójának számító chicagói John Marshall Law School is. A református egyetem nemzetközi versenyfelhívására összesen több mint harminc egyetem jelentkezett a világ minden részéről. Hétfőtől szerdáig tartottak az intenzív,kereskedelmi választott bírósági eljárást szimuláló tárgyalások, melyeken amerikai, francia, izlandi, grúz, kirgiz és magyar jogi szakemberek értékelték a diákok produkcióit. Az angol nyelvű tárgyalásokon a Károli kiváló diákjai is jól állták a sarat a külföldi kollégáik ellenében.

 

 Jogi diploma diákhitelből

A rendezvény szakmai része  nemzetközi konferenciával zárult, melynek témája a jogászképzés rendszereinek bemutatása volt az érdekelt államokban. A Református Egyház Zsinati Tanácstermében tartott érdekes előadásokból megtudhattuk például, hogy míg az Amerikai Egyesült Államokban nagyjából másfél millió lakosra jut egy akkreditált jogi kar, Magyarországon ez a szám 1 millió 200 ezer körül van, Izlandon azonban minden nyolcvanezer lakosra önálló jogi kar jut. Mivel a jogászképzés finanszírozása a közelmúltban hazánkban is központi témája lett a területnek, érdekes volt hallani arról, hogy az USA-ban a képzés finanszírozásából szintén javarészt visszavonult az állam, a tandíjat a hallgatók főszabályként diákhitelből fedezik, melyet általában a diploma megszerzésétől számított 10 és 20 év között tudnak törleszteni, és a végére átlagosan 168 százalékát fizetik vissza a felvett hitelnek. Megtudhattuk azt is, hogy a résztvevő államok közül egyedül hazánkban nem vezették be az osztott - kétszintű - jogászképzést. Kiderült az is, hogy a világ negyedik legnépesebb államában, Indonéziában három, párhuzamosan egymás mellett működő jogrendszer létezik (az őslakosok joga, a hódítók által behozott európai civiljog és a muzulmán jog), azonban a jogászképzés egységes: minden diáknak egyszerre kell otthon lennie mind a három jogrendszer szabályozásában.

 

Szükség van idegen nyelvet beszélő jogászokra

A rendezvényt számos program - városnézés, fürdő- és múzeumlátogatás, borkóstoló, vacsora, fogadások - tette színesebbé.
- Karunk prioritásnak tekinti az idegen nyelvű elemek megjelenítését a jogászképzésben. Bár a közvélekedés az, hogy a jogi területen túlképzés van az országban, mégis, egyértelmű a kereslet az idegen nyelven beszélő, frissen végzett jogászokra. Ezzel szemben áll a jogászok hagyományosan is alacsony idegennyelvi kompetenciája. Ezért lehetőségek széles körét biztosítjuk érdeklődő diákjaink számára, akik idegennyelvi érdeklődésüket jogi ismeretek szerzésével kívánják kombinálni" - mondta Palásti Gábor egyetemi docens, a rendezvény főszervezője.

 

Folytatás Bécsben

A rendezvény folytatása a húsvét előtti héten a bécsi, "Willem
C. Vis International Commercial Arbitration Moot" nevű nemzetközi
perbeszédverseny lesz, melynek a budapesti rendezvény előversenye
volt. A bécsi versengésen a világ 282 jogi kara vesz részt, 88
országból, és ezen a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és
Jogtudományi Kara egyedül képviseli a magyar jogi karokat."