Két olimpiai bajnok a Károlin

Több mint ezernyolcszáz új hallgatója lesz idén a református egyetemnek, köztük két olimpiai bajnok sportoló is tanul: Szabó Gabriella kajakozó és Szilágyi Áron kardvívó.

Szabó Gabriella, az olimpiai győztes kajaknégyes tagja, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának hallgatója, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó pedig idén ezerkétszáz társával kezdi meg tanulmányait a Bölcsészettudományi Karon. A sportoló a Károlin pszichológiát tanul majd – tudtuk meg az egyetem rektorától a hétfői tanévnyitó ünnepségen.

Tavalyhoz képest 16 százalékkal többen jelentkeztek az egyetemre – ismertette Balla Péter. A felvételizők közül az Állam- és Jogtudományi Karra 322, a Bölcsészettudományi Karra 1267, a Hittudományi Karra 58, a Tanítóképző Főiskolai Karára 133 hallgató került be idén.


Nem kolostor

Huszonkét fiatalt vettek fel teológus-lelkész szakra a Hittudományi Karon.
Fontos változás az egyetem életében, hogy az elsőéves teológus hallgatóknak már kötelező beköltözni a Ráday Kollégiumba.
A kar dékánja szerint a kötelező bentlakás a lelkészek valós létformájára készíti fel a hallgatókat, vagyis arra, hogy későbbi gyülekezeti munkájukban egész életüket egy adott közösségben kell leélniük.
– Ez nem retorzió vagy éppen kolostor, hanem olyan közösségi lét kialakítása miatt fontos, amiben egymásra számítva, egymással közösen tanulva és együtt élve sajátíthatják el a lelkészi pályához szükséges életformát is – fogalmazott Zsengellér József.



Új szakok
Idén először budapesti képzése is indul a nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai Karnak. A szociális munka alapképzésre és az ifjúságsegítő felsőfokú szakképzésre is szép számmal jelentkeztek. Balla Péter rektor az évnyitón megköszönte Nagy Istvánnak, a kar korábbi dékánjának munkáját és köszöntötte Szenczi Árpád főiskolai tanárt, a Tanítóképző Főiskolai Kar új vezetőjét.
A rektor évnyitó beszédében ismertette az egyetem induló új képzéseit: szociológiai alapképzés, kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés, anglisztika mesterképzés angol nyelven, valamint történelemtudományi doktori iskola. 

Operatőr-vágó: Dobó Márti
Riporter: Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás