Kiélni, átélni, túlélni?

„Tizennyolc év múlva lesz egy lány, aki azt mondja: most azért élek, mert édesanyám megnézte a Kontrasztkiállítást."

 

Prüdériamentes 

A döbbenet erejével – ez a szlogenje a közelmúltban Budapesten is megnyílt Kontrasztkiállításnak. Aki nem látta még a református egyház és a rendőrség közös tárlatát, azt gondolhatja, hogy ez egy – a reklámokból, vagy kereskedelmi médiából ismert és unalomig ismételgetett – hatásvadász mondat. De téved!

Túl sok a szó és kevés benne az őszinte, ezt nem díjazzák a fiatalok – mondja a Kontrasztkiállítás ötletgazdája. A Kontraszt ezért is prüdériamentes, valósághű, sőt kíméletlenül őszinte. Százvai László református lelkipásztorral a fővárosi tárlatnak otthont adó Pozsonyi úti református templom „csendszobájában", a nagy bőgések, feloldozások és elhatározások helyszínén üldögélve kutatjuk a Kontraszt sikerének titkát. Vajon hogyan nőhette ki magát egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros fiataljai által megálmodott kiállítás Magyarország egyik leglátogatottabb tárlatává?

Fölszakít és bekötöz

– A kiállítás előhozza az emberekből a bűneiket, múltjukat, elrontott dolgaikat, fájdalmaikat, erényeiket, győzelmeiket. Elindít egy belső harcot, és ettől az a Kontraszt, ami. A látogató hamar rájön, hogy nem az az igazi kiállítás, ami körülveszi, hanem ami belül történik. Minden más csak kellék, ami katalizálja a történéseket. Ez a kiállítás nem történik meg kétszer ugyanúgy. Nem véletlen, hogy nincs tárlatvezetés. A látogató egy labirintusban barangol és néhány perc múlva megszűnik körülötte a külvilág. Fölszakít és bekötöz sebeket. A legcsodálatosabb, amikor valaki úgy jön ki a végén, hogy nemcsak bűneivel, hanem a megbocsátó Istennel is találkozott – sorolja szinte egy szuszra Százvai László.

Tükröt tart

A kisvárdai tárlat megnyitásakor négy középiskola diákjaira számítottak a szervezők, aztán nem győzték regisztrálni a csoportokat, özönlöttek az emberek. Az első Kontrasztot hatezernégyszázan nézték meg, de nemcsak kisvárdaiak, hanem debreceni, felvidéki és kárpátaljai látogatók is.
– Ekkor értettük meg igazán, hogy a Kontraszt egy hatalmas űrt tölt be, mert olyan témákban szólal meg, ahol a legtöbben némák vagy mellébeszélnek.

A Kontraszt szinte önmagát menedzselte – folytatja Százvai László. Kisvárda után Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, Dunaszerdahelyen és Budapesten is megnyitotta kapuit. A kiállítást eddig több mint hatvanezren látták. A református lelkész bízik abban, hogy az a csoda, ami vidéken megéltek, a fővárosban is folytatódik majd.
– Hatalmas felelősség a Kontraszt, mert kőkemény etikai állásfoglalások és olyan üzenetek szólalnak meg benne, amelyekkel nem biztos, hogy mindenki egyetért. A kiállítás tükröt tart, és van, aki inkább becsukná a szemét, mert nem képes szembenézni azzal, amit lát – véli Százvai László.

Nagyot csattan

A kiállítás hetedik szobája a megváltás csodájáról beszél. A lelkész azt mondja, hogy ez akkorát csattan, mint a karikás ostor végén a rafia.
– Úgy csattan, ahogyan azt nem várja a látogató, mert nincs töviskoronás Krisztus, nem jelenik meg Jézusnak még a neve sem. Mégis egy mai példázatban – egy vasutasnak és a kisfiának a mai történetében – olyan erőkkel adja át a megváltás üzenetét, amihez nem kell hívőnek lenni. Azt a példázatot mindenki érti, és akkor biztos, hogy megállítja.

 

A Kontrasztkiállításnak nem lehet célja a másfél órányi elrettentés, könnyfakasztás, vagy egy rövid ideig szóló élményadás. Ez nemcsak egy tárlat, hanem tanár- és diákszemináriumok sora kapcsolódik hozzá, hiszen az a valódi kérdés, hogy mi van a Kontraszt után. Hatalmas hangsúly tevődik az utómunkára és utógondozásra. Budapesten és Miskolcon is egy teljes stáb dolgozik azon, hogy a fiatalok feldolgozhassák a látottakat, beszélhessenek róla, és egy pozitív töltetű közösséghez tartozhassanak.

A Kontraszt azonnali hatását, a katarzis arcát csak a kiállítás munkatársai látják. A hosszabb távú hatás, ami ettől sokkal fontosabb, már maradandó. Osztályok, gyülekezetek kérik meg vezetőiket, hogy a kiállítás hét témájáról beszélgessenek hónapokon át. Debrecenben Kontraszt klubok is nyíltak.

Az árulkodó vendégkönyv

Százvai László a vendégkönyv bejegyzései alapján két „kontrasztos” történetet mesél el. Az egyik egy fiatal mintaházaspáré, akikre szinte mindenki felnézett a környéken, és azt gondolták, hogy helyén és rendben van az életük. Aztán a pár megnézte a Kontrasztot.
– Ezután döbbenetes arccal ültek be a csendszobába, a férfi két és fél órán át csak zsebkendőért jött ki, majd szó nélkül távoztak. Néhány nap múlva visszatértek a kiállításra, és azt írták a vendégkönyvbe, hogy hét és fél év után most beszélgettek először igazán őszintén egymással, amit kaptak a Kontraszttól, azt nem lehet megköszönni.

„Kontrasztbaba”

Isten legcsodálatosabb ajándéka, hogy anya lehetek, és nem teszem meg, amire készültem. Ennyi volt egy név nélküli bejegyzés. Egy tizenhét éves lány úgy nézte meg az abortuszról szóló szobát, hogy terhes volt.
– Kiderült, hogy ismerem a lányt, aki végül elhozta szüleit is a kiállításra. A szülők azt mondták, hogy a kisbaba nem élhet, mert tönkreteszi lányukat egy felelőtlen éjszaka. Néhány hét múlva azonban felhívott a lány édesapja, hogy beszélni akar velem. Családi jelenetek, veszekedések, viták után a lányában megerősödött a döntés, hogy megtartja gyermekét. Magánúton befejezte a középiskolát, majd megszülte kislányát. Hátborzongató, ha belegondolok, 18 év múlva lesz egy lány, aki azt mondja: most azért élhetek, mert az édesanyám megnézte a Kontrasztkiállítást.

Fekete Zsuzsa

Korábbi írásaink a Kontrasztkiállításról:

Világítasz, bitang!
Megrázó kontrasztok

Kontrasztkiállítás Budapest

A Kontrasztkiállítás előzetes bejelentkezés után hétköznapokon 9 és 15 óra között látogatható Budapesten, a XIII. kerület Pozsonyi utca 58. szám álatti református templomban. (Bejárat a Gogol utca felől.) Előzetes bejelentkezés alapján más időpont egyeztetésére is lehetőség van. Érdeklődni Pusztai Tímea kiállításvezetőnél lehet a 30/45-59-054-es telefonszámon, vagy az info@kontrasztkiallitas.hu ímélcímen.

Kontrasztkiállítás Miskolc

A miskolci Kontrasztkiállítás április 8-ig tekinthető meg a Felsővárosi Református Gyülekezet altemplomában. (bejárat a templom jobb oldalánál található) Miskolc, Győri kapu 61. (Lézerpont Stúdió mellett) Nyitva tartás az iskolák számára hétköznap 10 és 14 óra között, családok, magánszemélyek, cégek hétköznap 15 és 17 óra között, szombaton 10 és 14 óra között látogathatják a kiállítást. További információ a miskolci kiállításról: Zsadon Zsuzsa, Vissza a világba ifjúsági iroda, vezető 30/602-3977.