kÖssz!

Érzés vagy cselekvés? Adottság vagy hozzáállás? Körülírni nehéz, megmutatni érdemes – a hála bizony belefér egy 30x30x8 centiméteres keretbe.

– Ha van okunk a hálára, miért ne fejeznénk ki ezeket az élményeket a művészet eszközeivel? – fogalmazott megnyitó beszédében az első KösszMűvészeti Pályázat alkotásaiból rendezett kiállítás szervezője. Beke András a Parókia portálnak elmondta, a pályázati felhívás részéről személyes segítségkérés volt.
– Ez a kiállítás az első lépés afelé, hogy még jobban megértsük, mi a hála. Ugyanakkor, talán sikerül pozitív üzenettel beférkőzni abba a kortárs művészeti közegbe, amely Budapesten és nemzetközi szinten is töredezik: mindenki kifejezi magát, de az legtöbbször negatív, a széthullás tudósítása, szétmenő dolgok pillanatképe.

 

 A szervező arra is felhívta a figyelmet, a hála témájához nem keresztyének is könnyen tudnak kapcsolódni.

 

A hála témájával foglalkozó alkotásokból március 7-én, szerda este nyílt kiállítás a budapesti Loyola kávézóban. A felhívásra húsz pályamű érkezett tizenkilenc alkotótól – köztük festmények, ékszerek, grafikák, textilek. A műveket Zalavári József formatervező, Kasza Julianna grafikus és Szücsy Róbert belsőépítész értékelték, a pályázat eredményét a kiállításmegnyitón hirdették ki.

– A fogalmi és a vizuális gondolkodás közötti út rögös a mi kultúránkban, nem írta be azt a pályát, amelyet más európai vidékeken. Meg kell keresnünk azokat a formákat, színeket, betűket és műfajokat, amelyek alkalmasak arra, hogy kifejezzük a transzcendenssel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket – fogalmazott a zsűri elnöke. Zalavári József elmondta, a díjak odaítélésében meghatározó szempont volt, hogy mely alkotások ragadják meg legjobban a hála lényegét, és melyek mutatnak újat a maguk műfajában.

Az első díjat Záborszky Dávid nyerte el a szükségletek hierarchiáját ábrázoló, széles körben ismert Maslow-piramis újraértelmezésével.
– A hála független bármelyik szükségletünktől. Semmi nem garantálja, viszont bármilyen hiány ellenére a sajátod lehet – fogalmazott a fiatal alkotó.
 

– Számomra a színeknek is szimbolikája van – árulta el Jenei Nikolett, a pályázat második helyezettje, aki textilművével vívta ki a zsűri és a közönség elismerését.
 

Nemcsak az alkotók művei engedtek bepillantást a hála kimeríthetetlen jelentésébe, de a kiállításra érkezett látogatók is elárulták portálunknak, miért hálásak. 

 

 

 

„Nem tudom eldönteni, hogy a hála érzés-e, döntés-e vagy egyfajta hozzáállás..." (Bernhardt Eszter)

 

 

 

 „Ma reggel annak örültem, hogy sütött a nap..." (Zsidek Gergő)

 

 

 

 „Mesterségesen soha nem tudok hálás lenni..." (Szalai Tímea)

 

 

 

„Valami sokkal hatalmasabb vesz körbe minket" (Müller Márk)

 

 

A KösszMűvészeti Pályázat alkotásaiból rendezett tárlatot március 31-ig lehet megtekinteni a Loyola kávézóban.

Jakus Ágnes

Képek: Dobó Márta, Jakus Ágnes