Közös éneklésre hív

A református zenei fesztiválok elengedhetetlen eseményei a közös éneklések. Református Zenei Fesztivál június 3-5. Budapest.

 

Ének együtt

Nemcsak a péntek esti, többszáz fős utcai mécses-menetet jelenti ez, de péntek este és szombat délután a Kálvin téri templomban évről évre megrendezzük a hangszerekkel kísért közös énekléseket, amikor az énekeskönyv zsoltárain és dicséretein túl új dallamok is előkerülnek. Az idei, immár nyolcadik zenei fesztivál egyúttal a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozójának és a magyar református egység létrejöttének május 22-én ünnepelt évfordulója, a Református Egység Napja kiemelt kulturális rendezvénye.

Idén is várják a kórusokat, akár teljes létszámban, akár csak a kórus egy részét, de az összkar nyitott minden énekelni szerető előtt.
Az előkészületeket megkönnyítendő előre összeállítottuk a két nap közös énekrendjét, melyben egyszólamú ének, többszólamú énekfeldolgozás valamint kánonok egyaránt szerepelnek. A kották a www.egyhazzene.reformatus.hu címen találhatók. Egyik éneket sem nehéz megtanulni, - akár több szólamban sem. Az sem baj, ha a kórus csak külön-külön megismeri a szólamokat és összeéneklésre nincs otthon lehetőség, de az otthoni tanulást segíti, ha a többszólamú éneklést hangszerkísérettel segítik. Mindkét nap előzetes próbát tartunk, melyek péntek este 7 órakor a Lónyay Utcai Gimnáziumban, szombaton pedig délután 3 órakor a Kálvin téri templomban kezdődnek. A pénteki közös éneklés a mécses menetet követő késő esti zenés áhítat keretében lesz a Kálvin téren, a szombati pedig bővebb időkeretben, másfél órás énekes délutánként szintén a Kálvin téri templomban. Ha valaki nem tud felkészülni, ne tartsa vissza a részvételtől, az előkészítő próbákon is megtanulhatók a művek. Az énekek kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja új dallamok, valamint egyszerű, helyi gyülekezeti körülmények közt is megszólaltatható énekfeldolgozások megismertetése.

Az idén a szombati énekes délutánon Nagy Csaba Zoltán oboaművész, zeneszerző, a Debrecen-Nagyerdei Református Kamarakórus és zenekar karnagya énekfeldolgozásait ismerhetjük meg, melyek részben a most küldendő közös anyagban is szerepelnek. A feldolgozásokat tartalmazó kötet és CD lemez a helyszínen megvásárolható lesz. A fesztiválra jelentkező énekkarok saját műsorral is bemutatkozhatnak. Erre a Lónyay Utcai Gimnázium dísztermében szombat délelőtt 11 és 14 óra között kerül sor, melyre előzetes jelentkezést és 10-12 perces műsorterv megjelölését kérjük.

A jelentkezéseket és kérdéseket az alábbi címeken várják: stereoperiferic@mail.datanet.hu vagy t.bodiss@gmail.com

Csatolt állományok