Lélekben és összefogásban

Nagykőrös tisztaszobájának nevezte ünnepi igehirdetésében a dunamelléki püspök a megújult református templomot.

Megújult templomukért adtak hálát a nagykőrösi reformátusok október 15-én. Az ünnepi alkalomra megtelt épületet uniós, önkormányzati és egyházi hozzájárulásból, valamint a város adakozó polgárainak segítségével építették újjá másfél év alatt.

– A nagykőrösi református templom és az ugyancsak megújult főtér Nagykőrös tisztaszobája – fogalmazott igehirdetésében Szabó István. A dunamelléki püspök szerint a szép templomnak arra kell figyelmeztetnie a híveket, hogy megtartsák, amire Pál apostol intette a kolossébeli gyülekezetet: az odafennvalókkal, és ne a földiekkel törődjenek.
– Mert akkor látjátok, mit kell tennetek itt és most; érteni fogjátok, mi az élet rendje, mi az értékes és értéktelen – tette hozzá a püspök.

– Amikor elkezdődött az építkezés másfél évvel ezelőtt, nem volt hozzá jó terv, kivitelező, pénz. Isten azonban kegyelmesen kihozott bennünket a nehéz helyzetből. Csodálatos módon minden szükségest megkaptunk ehhez a munkához – számolt be Szabó Gábor, a gyülekezet lelkipásztora köszöntő beszédében. A lelkész ezután emléklapokat adott át azoknak, akik buzgalommal és tehetséggel tettek a templom ügyéért.

Szászfalvi László államtitkár köszöntőjében elmondta, a nagykőrösiek bizonyságát adták annak, hogy nem szabad a rosszat megszokni.
– A templom a lélekben, magyarságban, elszántságban, összefogásban is szükséges megújulásra hívja fel a figyelmet – fogalmazott.

Az ünneplő gyülekezetet köszöntötte, és a templomot szimbolizáló kulcsot átadta Takaró András, a Délpesti Református Egyházmegye esperese. Köszöntőt mondott még Simon Ferenc és Daru Ambrus gondnok. Az ünnepi istentiszteleten az egyesített református kórus szolgált Varró-Sasi Ildikó vezénylésével, míg orgonán Méhes Balázs játszott.

Az istentisztelet után a gyülekezet átvonult a város szintén megújult főterére, ahol Czira Szabolcs polgármester beszédét követően a dunamelléki püspök és a katolikus esperes megáldotta az újjáépített teret. Az ünnepi alkalmat szeretetvendégség zárta az Arany János Református Gimnáziumban.

Az ünnepségről készült részletes beszámoló és képek  a Nagykőrösi Református Egyházközség honlapján.