Lelkészfociban újra Bihar a bajnok

A Kárpát-medencei Lelkipásztori Focikupa szervezésében felgyorsultak az események. A tavaszi debreceni kiírást szeptember 13-án a kolozsvári torna követte, az Erdélyi Egyházkerület, a Kolozsvári és Kalotaszegi Egyházmegye valamint a 12 kolozsvári egyházközség szervezésében és támogatásával.

A kolozsvári Iuliu Hatieganu Sportparkban (régi nevén Babes Park) tartott megnyitón Somogyi Botond főszervező ismertette a játéknap tudnivalóit, majd Bibza Gábor, a Kolozsvári Egyházmegye esperese rövid nyitóáhítatban emlékeztetett a Róm 9,16 alapján ("Annakokáért tehát nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.") arra, hogy a dicsőség Istené.


Csakúgy, mint egy évvel korábban a szalontai játéknapon, így Kolozsváron is csupán egy anyaországi csapat vett részt. Ugyanaz, mint 2012-ben is: a nyírségi. S, ha már itt voltak, a harmadik helyig meg sem álltak. A résztvevő tíz csapat - a már említett egy anyaországi, három királyhágómelléki és hat erdélyi - két csoportban kezdte meg a négy közé jutásért vívott mérkőzéseket.


Az első csoportban a Maros meggyőző játékkal az első helyen jutott tovább. A második továbbjutó helyért a Bihar és az Udvarhely küzdelméből a partiumiak kerültek ki győztesen. Jó ellenfélnek bizonyult kolozsvári teológia is, amely első alkalommal indított önálló csapatot. Soraikat tapasztalt focisták erősítették Pásztori-Kupán István és Sógor Árpád személyében. Illedelmes vendéglátónak bizonyult a Kolozsvár csapata, vagy ahogy önmagukat túlzott szerénységgel nevezték: "a csoport Andorrája", hiszen ők mindenkit maguk elé engedtek. A második csoportban a Küküllő és a királyhágómelléki csapatok, a darázsszínű zilahiak és az Oranje színét viselő szatmáriak kemény küzdelemben adták meg magukat. Itt a Kolozsvár-Kalotaszeg közös csapata és a Nyírség jutott az elődöntőbe.


A négy között a Maros folytatta kiegyensúlyozott szereplését és átlépett a Nyírségen, míg a szervezésben elfáradt Kolozsvár-Kalotaszeg, némi meglepetésre, alulmaradt a bihariakkal szemben. A magyarországiak ereje a kisdöntőre is elegendőnek bizonyult, a döntőben pedig nagy küzdelemben mentette döntetlenre a rendes játékidőt a Maros. A lelkészfoci küzdelmeiben harmadik büntetőpárbajukban is diadalmaskodtak a rutinos alföldiek, akik két éven belül másodjára hódították el az elsőséget. A győztes csapat tagjai: Filep Attila-Csaba, Filep Ferenc Miklós, Szatmári Elemér, Fábián Tibor, Mikló István Boldizsár, Forró Csaba, Pál László, Fazekas Ferenc-Sándor, Papp Csaba, Kovács Adalbert.
A küzdelmeket ünnepélyes díjátadó követte a teológia dísztermében, majd a hagyományoknak megfelelően közös vacsorával zárult az együttlét. Illesse köszönet a gondos szervezőket, akik Antal Csaba, Török Zoltán, Szabó Gerő személyében kiváló játékvezetőkről gondoskodtak. A Kárpát-medencei Lelkipásztori Focikupa következő kiírását a sorozatot 2011-ben útjára indító Szabolcs-Szatmári Egyházmegye vállalta magára, 2014 tavaszára.

Fábián Tibor
Kép: Kiss Gábor