Magyar református szórványstratégia körvonalazása Prágában

Sajtótájékoztató a Nyugat-európai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat (NyEMRLSz) 2011-es hittudományi és Vezetőségi Tanácskozásáról

A Prágai Magyar Református Missziós Gyülekezet július 14-17. (csütörtöktől vasárnapig) - immár harmadik alkalommal - adott otthont a nagy nyugat-európai szórványban élő és szolgáló magyar reformátusok szervezete, a NyEMRLSz rendes évi hittudományi tanácskozásának. Világot átfogó távlatban és nemzettestben gon-dolkodva, három felkért főelőadó elemezte a központi témát: Református feladatok a magyar szellemi hazában, majd feltérképezte a gyülekezetek életét és gondjait. A majd 40-fős magyar református képviselők Svédországból, Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Svájcból, Csehországból, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából ill. Magyarországról érkeztek. A témakör bevezetőjében dr. Segesváry Viktor Svájcban élő, nagy nemzetközi gyakorlattal és széles látókörrel rendelkező theológiai gondolkodó a misszió feladatait helyezve gyújtópontba meghatározta a szellemi haza fogalmát és feltárta a református magyarok feladatait. Óriási érdeklődés előzte meg Balog Zoltán, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár előadását, aki a politikus szemszögéből közelített a témához. A kiváló előadást élénk eszmecsere követte. A napot v. Bereczki András paptamási ref. lelkész zárta, aki a gyakorló theológus szemszögéből foglalta össze a misszió feladatát.

A jelenlevők megemlékeztek a Burg Kastl-i magyar gimnáziumról és arról a parlamenti ünnepségről, amelyre 2010. október 22. Budapesten került sor az Országház felsőházi termében. Ezen a lelkészi elnökasszony, özv. Lázár Csabáné Zahn Enikő is szolgált. A tanácskozók megemlékeztek a két legutóbbi gyűlés óta elhunyt vezetőiről: Tüski István, hollandiai magyar református lelkipásztorról (1948-2010), a NyEMRLSz társelnökéről és Varga Sándor, angliai magyar református lelkipásztorról (1951-1989), a NyEMRLSz lelkészi elnökéről (1957-1992) és 1992 óta életfogytiglan tiszteletbeli elnökéről. Munkásságuk a nyugat-európai misszióban s az egész világra kiterjedő lelkigondozás felbecsülhetetlen és maradandó érték. Emléküket hálás szeretettel és kegyelettel őrizzük. A NyEMRLSz világi alelnökévé választotta Heddadné Nagy Anna-Máriát, a párizsi gyülekezet gondnokát.

A tanácskozás résztvevői és a prágai magyar gyülekezet tagjaival szombaton, július 16-án délután Libišben, 25 km-re Prágától fenséges légkörben közös istentiszteleten és úrvacsoraosztáson vettek részt. Jan Palach egyetemista vértanú a Cseh Testvérek itteni gyülekezete tagja volt, aki 1969. január 16. Prága főterén a Vencel téren önfelgyújtással tiltakozott a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra ellen. Istentisztelet után a XC zsoltár éneklésével és a feltámadási igék meghallgatásával tisztelgett a gyülekezet az 1781. Türelmi Rendelet utáni csehországi munka újraindításában tevékenykedő három magyar prédikátor: Végh János és felesége,Tardy Mózes és Molnár Eduárd sírja előtt. Az elődök földi maradványait a 200 éves templom sirkertjébe Palágyi György István prágai presbiter kezdeményezésére 2000-ben mentettek át a közeli Nebuželyból. A sikeres tanácskozás résztvevői nemzeti és felekezeti önazonosságuk megtartását nem csak természetesnek tartják, de büszkén vállalják is. Jövőre jó reménység szerint ismét a felsőőri gyülekezet lesz a tanácskozás házigazdája. A tanácskozás bőséges képanyaga rákattintással honlapunkról letölthető itt http://newlights.info/subdomain_nyemrlsz/php/plogger/?level=collection&id=3 .

Csatolt állományok