Megemlékezés és virrasztás

A II. világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája a 2. Honvéd Hadsereg pusztulása volt a Don-kanyarban. Voronyezs térségében 40 ezer magyar katona halt meg, és további 70 ezer került fogságba, közülük szintén tízezrek pusztultak el. Elhunyt honfitársainkról emlékezünk a hétvégén. Szombaton este 6 órától vasárnap hajnal háromig virrasztás lesz a hősökért.

Finita la commedia
A második magyar hadsereg III. hadtestének vezérkari ezredese, Sárkány Jenő keserű humorral jelenti január 14-én tíz perccel hat óra után a vezérkar főnökének: „Most elrendeljük a körvédelmet, és azután dicső pusztulásunk következik. Mondjátok meg majd odahaza, hogy a III. hadtest hősiesen harcolva pusztult el. Ígérem, hogy fogságba élve nem kerülök. Stomm vezérőrnagy üdvözletét küldi a kegyelmes úrnak. Várjuk tehát a páncélosokat, és ezzel finita la commedia." 

 
Mindenkit várnak
A rendszerváltás előtt nemigen lehetett megemlékezni a katonákról, akik mint a németekkel szövetséges haderő tagjai a Szovjetunió ellen harcoltak. Tragikus sorsuk, „feláldozásuk története" a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezete. A hősi halottak mellett megemlékezünk arról az 50 ezer honfitársunkról is, akik a doni hadműveleti területen visszavonulás közben tűntek el. Minden megemlékezőt várnak a gyertyagyújtásra és koszorúzásra.

A részletek:
A budai Várban január 12-én, szombaton a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulója alkalmából megemlékezést és kegyeleti virrasztást tartanak.

16.00 A megemlékezés szentmisével kezdődik a Mátyás-templomban 12-én, szombaton délután 4 órakor.
17.30. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.
18 óra után Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a Kapisztrán téren megnyitja a virrasztást; hajnali 3 óráig lehet megemlékezni a hősi halottakról. 

- gyertyagyújtás és főhajtás a hősi halált halt és eltűnt magyar katonák emléke előtt

- korabeli fegyverek és filmek bemutatója

- az egykori doni hadműveleti területen a rudkinói II. magyar központi katonai temetőben gránittáblákra vésett hősi halott katonáink neveinek folyamatos kivetítése a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum homlokzatán. 

Fotó: Hadtörténeti Intézet