Megemlékezések a reformációról

Országszerte megemlékeznek a reformáció emléknapjáról vasárnap és hétfőn - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa.

A pápai református templomban vasárnap este Szemerey János evangélikus püspök hirdet igét az országos reformációi istentiszteleten, amelyen a MEÖT tagegyházainak főpásztorai szolgálnak. Az úrvacsorai liturgiát Steinbach József református püspök vezeti.

Hétfőn, a reformáció emléknapján, ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdet igét a debreceni Nagytemplomban. Az alkalmon Buzogány Dezső egyetemi tanár tart előadást. A szolgálatban részt vesznek a református, az evangélikus és a baptista gyülekezetek lelkipásztorai és az Egyesített Protestáns Kórus. Az istentiszteletet a református Európa Rádió élőben közvetíti. Az Európa Rádió az alábbi körzetekben fogható:

Debrecen és régiója: FM 94.4 MHz
Kisújszállás és régiója: FM 103.2 MHz
Miskolc és régiója: FM 90.4 MHz
Mezőkövesd és régiója: FM 102.1 MHz
Nyíregyháza és régiója: FM 100.5 MHz
Záhony és régiója: FM 90.4 MHz 

Szintén hétfőn, a budapesti Reformációi Emlékparkban - a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán - ünnepi beszédet mond Huszár Pál, az MRE zsinatának világi elnöke, és áhítatot tartanak a MEÖT protestáns tagegyházainak lelkipásztorai, majd az ünnepség a fasori evangélikus templomban istentisztelettel folytatódik.

A Magyar Televízió egyes csatornájának vendége lesz a dunamelléki püspök hétfőn reggel 7 óra 23 perctől. Szabó István a reformáció jelentőségéről beszél a Ma reggel című műsorban. 


Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tételeivel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakítani kíván a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus vallás alapja.

Magyarországon 1939-ben rendezett első alkalommal protestáns napokat a református és az evangélikus egyház. A hagyományt 1993-ban újították fel, az eseménysorozatba azóta a MEÖT más tagegyházai is bekapcsolódtak. A tanács a korábbi években meghirdetett országos protestáns napok kiterjesztéseként hirdette meg a reformáció hónapját.

A MEÖT 1943-ban alakult, jelenleg tíz tagegyháza van: a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista és anglikán egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet. A tanács munkájában 18 egyház, egyházi szervezet megfigyelő státussal vesz részt, köztük a katolikus és az unitárius egyház.