Megkezdődhet a munka

Megkezdődhet a munka a Debreceni Református Kollégiumban – közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület. A beruházások 10 milliárd forint kormányzati támogatásból valósulnak meg négy év alatt.

Átadták a munkaterületet a kivitelezőnek (Hunép Zrt.) szeptember 6-án, így elkezdődhet a tényleges munka, a Péterfia utca 1-7. szám alatt. Az épület eredetileg Református Főgimnázium volt. A gimnazistáknak 1972-ben, az államosításkor kellett elhagyniuk az épületet, amely a mostani felújításnak köszönhetően visszakerül eredeti állapotába. A gimnáziumi és általános iskolai diákok nagyobb tantermekben, modern környezetben tanulhatnak és több lehetőségük lesz az órák közötti szünetek tartalmasabb eltöltésére. Az épületben - amelyet a munkálatok miatt már teljesen kiürítettek – a kártalanítástól mostanáig a főiskolások, egyetemisták folytatták tanulmányaikat. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanulói az épület felső szintjein, az általános iskolások pedig a földszinten, 2014 szeptemberében kezdik meg a tanévet. A nem hitéleti szakon tanulók a Hittudományi Egyetemen kapnak helyet már most a munkálatok elkezdésekor. A beruházás első szakaszában a Péterfia utcai épületben a meglévő tornaterem helyére egy kétszintest építenek, ahol akár 5 osztály tarthat majd egyszerre testnevelés órát. A beruházás első két üteme az Emberi Erőforrások Minisztériumának 1,9 milliárd forintos támogatásából valósul meg.

A tervek szerint a Füvészkert utca 2. szám alatt egy gyűjteményi egységet alakítanak majd ki. Itt kapnak helyet a Levéltár és a Nagykönyvtár raktárai, valamint a két egyetemi szakkönyvtár. A Kollégium Gimnáziumának helyén, összevonják a fiú és lány internátust, az Andaházi utcai internátus pedig a hitéleti szakos egyetemistáknak ad otthont.
A beruházások a május 25-én, a Kollégium 475. évfordulója kapcsán tartott hálaadó istentiszteleten bejelentett 10 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg, 2017 végéig.