Megölelném Istent

„Amikor a nevelőszülőkhöz került nyolcéves kislány elbúcsúzott a hittancsoporttól, azt mondta, azért tud továbblépni, mert amikor még óvodás korában imádkozott, Isten mellé lépett. Tudja, azóta vele megy mindenhová."

Isten arcvonásai
Énekeskönyvi énekekkel, kortárs magyar és külföldi dicsőítő dalokkal és népi dallamokkal egyaránt lehet dicsérni Istent – vallják az 5. Sófár Református Dicsőítő Iskola oktatói. Augusztus 6-án ismét kitárja kapuit az egyhetes nyári iskola, melyet ezúttal Nagykőrösön tartanak. Fiatalok, idősebbek és kisgyermekes családok jelentkezését egyaránt várják a szervezők az Isten arcvonásait tanulmányozó hétre. A zenei kurzusok – énekes, gitáros, billentyűs, basszusgitáros, dobos, dicsőítésvezetői, hangtechnikusi – mellett meghirdettek drámaműhelyt, képzőművészeti, táncos, valamint idén először installációs alkotóműhelyt is.

„Megölelném Istent!"
– Egy családi áhítaton az égő csipkebokorról volt szó. A férjem megkérdezte a gyerekeinket, hogy mit tennének, ha megjelenne Isten. Négyéves Zselyke lányunk csillogó szemmel válaszolta, hogy megölelné Istent – idézte fel érdeklődésünkre Szabóné László Lilla, az idei Sófár dicsősítő iskola gyermekdicsőítéssel és -liturgiával foglalkozó műhelyének vezetője. A három gyermekes anyuka gyerekek teológiáját és lelkigondozását kutatja doktoranduszhallgatóként, amellett hittant tanít egy általános iskolában. A nyári táborba gyerekek között szolgálatot végző szakembereket vár elsősorban Megölelném Istent című kurzusára.
– Mi, reformátusok bibliai történetekre tanítjuk a gyerekeket a vasárnapi iskolában és a hittanórákon – hasonlóan ahhoz, ahogy az istentiszteleteken az igehirdetés áll a középpontban. A gyerekek a jól közvetített történetek által valóban átélhetnek Isten-tapasztalatokat, ugyanakkor a felnőttekhez képest ők sokkal kevésbé verbális lények – mondta a szakember.
A kurzusvezető szerint a gyermekeket nemcsak Istenről kellene tanítani, hanem abban is lehet segíteni nekik, hogy kapcsolatuk legyen vele. Ehhez pedig olyan eszközöket is fel lehet használni, mint az éneklés, a mozgás, a hangszeres zene, a rajzolás, a drámajáték vagy akár a csend. Az egyhetes nyári kurzus célja, hogy a résztvevők együtt gondolkodjanak a gyermekalkalmak liturgiájáról, és közösen alakítsák ki azok módszertanát.

Szirmok és kövek
A gyermekeknek szükségük van szertartásokra a mindennapi életükben. A családban is vannak esti, lefekvési rítusok, és a kicsik maguk is kialakítanak olyan szokásokat, amelyek saját lelki fejlődésükhöz és biztonságérzetükhöz elengedhetetlenek a szakember szerint.
– A hittanosaimmal is van saját rítusunk: minden hittanórának van egy öt-tíz perces része, amelyet igekörnek hívunk. A tanterem elkülönített részében leülünk egy kisasztal mellé, eközben minden héten ugyanazt az éneket énekeljük. Mindig vannak felelősök, akik megterítik az asztalt, az Úr asztalát. Egy kis kosárban tartjuk a terítőt, a gyertyát és a bibliát, amelyek segítségével létrehozzuk ezt a teret. Ezután felolvasunk a Bibliából egy igét, amely az aznapi történethez kapcsolódik. „Lilla néni" igazi, nagyos bibliáját nagyon szeretik a gyerekek, mert sok színezés van benne, és az olyan varázslatos. Ezután imaszirmokat teszünk le akkor, amikor kérünk valamit Istentől, és kövecskéket, amikor valakiért imádkozunk.

Kontraszt a hétköznapokhoz képest
– A gyermekdicsőítés nemcsak azt jelenti, hogy énekelünk a gyerekekkel – folytatja a hitoktató.
– A gyerekek sokkal rutinosabban énekelnek, mint mi, felnőttek, ám ők annyira nem is figyelnek a dalok szövegeire. A mozdulatok, a színek, az illatok, a fény azonban sokat jelentenek számukra. A gyermekdicsőítés legfontosabb feltétele, hogy kontrasztteret hozzunk létre, amely különbözik a gyerekek hétköznapjaitól. Jómagam egy sok szegény családdal megáldott falusi iskolában tanítok, nagyon sok a konfliktus a családokban. Egy ilyen közegben különösen sokat jelent, ha a gyerekek beléphetnek olyan kontrasztterekbe, ahol feloldódhatnak az élet nehézségei. A gyermeki lét azon túl, hogy nagyon nyitott és felszabadult, teli van csomó sérüléssel, fájdalommal. A gyerekek nagyon gonoszak is tudnak lenni egymással, nagyon meg tudják bántani egymást, és minden újabb fejlődési szakasz bizonytalanságot hív elő bennük. Épp az Istennel és a többi hittanos gyerekkel töltött idő erősítheti meg őket óvodáskorban, kisiskoláskorban és később is.

Megtérhetnek-e a gyerekek?
Minden gyerek megtapasztalhatja Isten közelségét, szabadítását és erejét a szakember szerint.
– Amikor a nevelőszülőkhöz került nyolcéves hittanos kislány elbúcsúzott a hittancsoportunktól, azt mondta, azért tud továbblépni, mert amikor még óvodás korában imádkozott, Isten mellé lépett. Tudja,hogy azóta Isten vele megy mindenhová.
A hitoktató úgy véli, az egész életét gyermekkorban még senki sem adhatja át Istennek.
– Kicsi gyerekeknek is lehetnek olyan élményeik, amikor megtapasztalják Isten közelségét, ugyanakkor minden egyes életszakaszban egyre nagyobb részét kell átadniuk az életüknek. A gyerekeket éppen ezért a korosztályuknak megfelelően kell Istenhez vezetnünk, így a gyermeki hitet át tudjuk menekíteni a felnőtt korra a megtérésig. Megtérni csak az tud, aki már képes reflektálni az egész életére, van identitása, látja, hogy van múltja és jövője. Az identitás kamaszkorban alakul ki, ezért van az, hogy a fiatalok tizenhat-tizennyolc évesen térnek meg, és ez a megtérés már egy életre szól.
A gyerekeket elsősorban ne reformátussá szocializálja a gyülekezet, hanem az Istennel való kapcsolathoz segítse hozzá – állítja Szabóné László Lilla.
– A gyerekekre elsősorban ne úgy tekintsünk, mint majdani reformátusokra, hanem úgy, mint akik már most alanyai az Istennel való kapcsolatnak. Ezt megérzi a gyerek, és ha a gyülekezet családként viszonyul hozzájuk, be fognak tagozódni a közösségbe.

Módszertani segítség
A kurzusvezető elmondta, az 5. Sófár Református Dicsőítő Iskolában a gyermekdicsőítéssel és -liturgiával foglalkozó műhelyben délelőttönként elméleti képzésre és a tapasztalatok megosztására, délutánonként műhelymunkára számíthatnak az érdeklődők. A résztvevők hittanórákra és gyermek-bibliaórákra dolgoznak ki különböző módszereket. A szakember elárulta, hosszú távú tervei között szerepel egy módszertani tananyag összeállítása is a dicsőítő iskola résztvevőivel összefogásban.

Jakus Ágnes

A nyári dicsőítő iskolába június 1-ig jelentkezők kedvezményes részvételi díjat fizetnek. A jelentkezési határidő június 15. Bővebb információk és jelentkezés a www.sofarportal.hu weboldalon.