Megújult a főtér ékessége

Hálaadó istentisztelettel, szeretetvendégségben ünnepli temploma felújítását – szeptember 25-én – a szabadszállási református egyházközség.

Külsejében megújulva díszíti immár Szabadszállás főterét a barokk építőművészet remeke, a református templom. Minden mesterembert, ki rajta hagyta keze nyomát, elismerésre méltatott a műemléki felügyelőség. Az egyházközség arra törekedett, hogy a több tízmilliós építkezésben lehetőleg helybeli iparosok kapják meg a feladatokat. Így is volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A barokk építőművészet remeke a szabadszállási református templom

 

Kiss Imre kőművesmester vezetésével a szakemberek legjobbjai láttak munkához. Például a bejárat vörösfenyő ajtaját és az ablakokat Gáspár János asztalos hozta szinte eredeti állapotba, csak a tűzzománc óra helyreállítására kellett messziről hívni hozzáértőt. Tavaly a tornyot, a tetőszerkezetet, majd a templomhajót újították fel. Munkájuk egyik legfontosabb eredménye az, hogy megszűnt a beázás, az esővíz nem rongálja tovább a falakat. Az építkezés közben egyre nőtt az eredetileg kalkulált 25 millió forint összköltség, mert egyfelől teljesíteni kellett a műemlékvédelmi hivatal szigorú követelményeit, és váratlan építészeti problémákkal is szembesültek. - Az egyházközség 15 millió forintot a kárpótlásként kapott ingatlanjai értékesítésével teremtett elő, 10 milliót a Duna melléki egyházkerülettől kaptunk, ugyanannyit nyertünk pályázaton a Nemzeti Kulturális Alaptól, de mindez kevésnek bizonyult - emlékezett Holczmann Mihály, a gyülekezet jegyzője.

- De amikor nagyon fogytán volt a pénzünk, Isten segítségével mindig érkeztek adományok az egyházközséghez tartozóktól és a városvezetőktől is. Teljesítettük városunk szülötte, a híres énekes, Dóry József végakaratát: ránk testált hagyatékát maradéktalanul templomunk felújítására költöttük. Így összejött 45 millió forint ami fedezte a költségeket. Négy éven belül szeretnénk hozzálátni templomunk belsejének felújításához is.

 

Forrás: Miklay Jenő - BAON.hu