Méltók a figyelemre

Parádés légibemutató, új kenyér és tűzijáték. Augusztus 20-án nemcsak a szabad ég alatt, hanem a Parlamentben is ünnepeltek. A magyar tudományos és közélet kiválóságai között két református lelkész és egy határon túli, nyugalmazott püspök is díjat vehetett át az állami ünnepen.

Tehetség, teljesítmény és tudás
Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 20. alkalmából rangos állami kitüntetéseket adott át hétfőn a Parlamentben. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét életművéért Jókai Anna Kossuth-díjas író, esszéista kapta.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést vehette át Sípos Ete Álmos nyugalmazott református lelkipásztor, több évtizedes áldozatos lelkipásztori munkája, közéleti tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként.



Több évtizedes teológiai tudományos munkásságáért, az ifjúság oktatásáért-neveléséért, a magyarságért való kiállásáért, példaértékű emberi helyállásáért ugyancsak Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést kapott Tőkés István református lelkész, egyházi író, teológiai professzor.

 
Az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: nem pusztán egy jeles évforduló kapcsán jövünk össze ünnepelni, "hanem ennél jóval többről van szó: néhány honfitársunk kiemelkedő tettei előtt és így végső soron a saját civilizációnk, saját gyökereink, saját múltunk előtt hajtunk fejet". 

Kövér László "gyakori szomorú tapasztalatként" említette, hogy "éppen azok kénytelenek elszenvedni a hátratételt, akik hozzáértéssel, becsülettel, tisztességgel végzik a munkájukat". Az európai szellem azonban nem az erőt, a másokat legyűrő és elnyomó akaratot, hanem a tehetséget, a tudást és a teljesítményt, az egész közösséget felemelő készséget hivatott példaként állítani - tette hozzá. A házelnök azt mondta: nem ingott meg az értékrendünk, és "az államalapító ünnepének ragyogása ma is azokra vetül, akik tehetségükkel, tudásukkal és teljesítményükkel váltak méltóvá a figyelemre és közmegbecsülésre".

Határainkon túl
Külhoni Magyarságért Díjat vehetett át Gulácsy Lajos. A nyugalmazott református püspök a kárpátaljai magyarság fennmaradása, a református egyházközösség vallási, karitatív és oktatási életének szervezéséért kapta az elismerést.



A kormányfő által odaítélt Külhoni Magyarságért Díjat 1995-ben hozták létre a Kisebbségekért Díj tagozataként, a Hazai Kisebbségekért Díj mellett. Az elismerésben a határokon túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző személyek és szervezetek részesülhetnek. Idén kilenc határon túli magyar szervezet és személyiség kapta meg a Külhoni Magyarságért Díjat, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott át a Parlament Delegációs termében.

Semjén Zsolt ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a díjazottak az egyetemes magyarság megmaradását szolgálják, tevékenységük pedig példaértékű, hiszen munkájukat a magyarság mellett az egész emberiség érdekében végzik.
"Nekünk, magyarországi politikusoknak példát adnak magyarságból és megmaradni akarásból" – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Augusztus 20-a alkalmából múlt héten több református egyházi személyiség vehetett át állami kitüntetést. A kitüntetettek teljes listájáról bővebben tájékozódhatnak a www.reformatus.hu oldalon.

Összeállította: Dobó Márta
Forrás: MTI, wwww.augusztus20.kormany.hu