Mennyiség és minőség

Több református szellemiségű intézményre lenne szüksége az országnak, többek között erről is szólt püspöki jelentésében Szabó István. Az egyházvezető arra is felhívta a gyülekezetek figyelmét, hogy a szociális, illetve oktatási intézmények átvételekor nagy körültekintésre van szükség.

Felelősséggel
A keresztyén lelkületben nem pusztán megélhetési szempontok dominálnak, hanem olyan szolgálati területeknek a megtalálása, feltárása is, amit egy világi intézmény munkatársaitól, vezetőitől nem is várhatunk el – mondta portálunknak Szabó István. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke szerint ráférne a magyar közoktatásra, szociális szférára, egészségügyi és idősellátásra egy erősebb, megalapozottabb keresztyén szellemiség, azonban a minőségelv érvényesítése elengedhetetlen szempont az intézmények átvételekor. A püspök ezért elsősorban arra kéri a gyülekezeteket, hogy alaposan gondolják át, miért akarnak átvenni intézményeket.
- Féltek és óvok minden presbitériumot attól, hogy a lehetőségen megbokrosodva gyülekezetvezető testületből menedzsmentté alakuljon, hogy eztán már csak azzal legyen gondja-baja, hogy a hamarjában megszerzett és nem is kedvező feltételekkel átvett intézményt fenntartsa - fogalmazott Szabó István jelentésében.

Párját ritkítja
Jóváhagyta a közgyűlés a Sylvester János Protestáns Gimnázium átvételét. Az egyházkerület a gimnázium meglévő specialitásait kiszélesítve kifutó rendszerben, fokozatosan alakítaná át olyan szakiskolává, ahol a fiatalok református egyházi egészségügyi és szociális ellátásba kerülhetnek és dolgozhatnak.
- Olyan specifikumokat tud ez az iskola, hogy párját ritkítja nemcsak a református közoktatásban, hanem országos szinten is, tehát én azt hiszem, hogy gazdagodtunk a Sylvesterrel - mondta érdeklődésünkre Szabó István. A gimnáziumban 1999 óta tanulhatnak a diákok diakónia-ápolástant érettségi előkészítőn, a vizsgatantárgyat kilenc évvel ezelőtt akkreditálta az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont.

Nagyszerű lehetőség
Szabó István püspöki jelentésében beszámolt a Kontrasztkiállítás budapesti sikeréről is. Kiál(lí)tás a családokért - a döbbenet erejével ható tárlat a Budapest-Pozsonyi úti Egyházközségben folyamatosan telt házzal üzemel, így az egyházkerület vállalta annak a költségeit, hogy a Kontraszt tovább tartson nyitva, mint azt korábban tervezték. Egyúttal a közgyűlés arra biztatja a gyülekezeteket, hogy minél többen látogassák a tárlatot, ismertessék meg azt ifjúsági csoportjaikkal.


 

Adatok és adakozás
Egyértelmű visszaesést mutatnak a tavalyi statisztikai adatok egyházunkban, mind országos, mind egyházkerületi szinten.
- A csökkenés mint statisztikai tény igen nyugtalanító, ugyanakkor ha az adakozás statisztikáival vetjük össze, azt mutatja a kép, hogy akik maradtak, egyre öntudatosabbak. Gyülekezetünk tagjai egyrészt azt látják, hogy kevesebb a keresztelő, az esküvő, a konfirmáció és a temetés, de azt is látják, hogy nagyobb áldozatot kell vállalniuk, és úgy tűnik, ezt vállalják is - fogalmazott az egyházvezető jelentésében. Szabó István arra is utalt, hogy bár a tavalyi népszámlálás eredményeit még nem ismerjük, nem várhatunk növekedést a tíz évvel korábbihoz képest a reformátusok számát illetően.

Elő a számokkal
Átfogóan kellene tanulmányozni az 1949 és 2001 között mért adatokat – vélte Tőkéczki László, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka.
- Magyarországon létrejött egy erősen vallástalan terület Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Itt nemcsak a református, hanem a katolikus és az evangélikus hívők száma is tragikus mértékben lecsökkent. Néhány nagyvárosban azonban – például Székesfehérvár, Tatabánya. Pécs, Veszprém – a reformátusok száma növekedett a korábbiakhoz képest. A kommunizmus miatt a hatalmas vallási és népmozgásokat az egyházak infrastrukturálisan nem tudták követni és emiatt olyan szórványosodás következett be, hogy adott esetben jelentős tömeg van formálisan, statisztikailag felmérve, de nincs sem templom, sem parókia, sem lelkész, és ez nemcsak a reformátusokra vonatkozik - fogalmazott a főgondnok.


A közgyűlés a lelkészi jelentéshez fűződő határozatában is megerősítette, hogy továbbra is támogatja az új missziói gyülekezetek szervezését, indítását. A közgyűlésen továbbá elfogadták a kerület intézményeinek zárszámadását és az egyházmegyék 2012. évi költségvetését.

Dobó Márta 
Fotó: Kalocsai Richárd

Szabó István püspüki jelentését itt olvashatja.